Коли “молодший брат ” відбився від рук старшого…

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Китай невдоволений ініціативами КНДР і Росії щодо постачання на війну в Україну північнокорейських головорізів
Висвітлюючи перебіг саміту BRICS у Казані більшість ЗМІ не надали особливої уваги висловлюванням лідера Китаю Сі Цзиньпіна, який сказав, що необхідно відмовитися від “підливаннямастила у вогонь” в російсько-українському конфлікті та не допустити залучення до нього третіх країн. Тепер ми добре розуміємо що мав на увазі Сі Цзиньпін.
“У контексті затягування української кризи Китай, Бразилія та країни Глобального півдня створили групу друзів світу… Вона спрямована на об’єднання більших голосів на підтримку миру, – сказав китайський лідер на саміті BRICS. Перспектива ж того, що солдати єдиного військового союзника Китаю будуть від імені Росії, з якою він встановив “безмежне партнерство”, боротися з українськими силами, що підтримуються Заходом, підриває цей образ, пише The New York Times.
Тут також не слід забувати, що між Китаєм і КНДР підписано договір про взаємну воєнну і оборонну допомогу. І якщо у КНДР щось “піде не так” внаслідок її дуже тісного зближення з Росією – Китаю доведетьться також втручатися у конфлікт, що остаточно розбалансує ситуацію у Тихоокеанському регіоні. А у нинішній ситуації Пекін зовсім не бажає цього.
“Китай уже давав зрозуміти, що не дуже задоволений зміцненням військової співпраці між Росією та Північною Кореєю. Адже це “розв`язує руки” для Південної Кореї. Сеул, безумовно, може пояснити Китаю, що якщо він не вирішить проблеми зміцнення воєнного союзу між Росією і КНДР, вона посилить співпрацю зі США, Японією і НАТО на Корейському півострові.

peredplata

Залишити відповідь