Вступне слово Прем\’єр-міністра Арсенія Яценюка на засіданні Кабінету Міністрів України від 5 листопада 2014 року

Вступне слово Прем'єр-міністра Арсенія Яценюка на засіданні Кабінету Міністрів України від 5 листопада 2014 рокуШановні учасники засідання, представники засобів масової інформації, вітаю всіх!

Ми проводимо сьогодні засідання Уряду. Декілька питань, які Уряд повинен сьогодні розглянути і прийняти відповідні рішення.

У першу чергу важливе соціальне і людське питання – це зміна порядку нарахування виплат у тому випадку, якщо у нас смерть або втрата годувальника. Тобто наші хлопці, які на територіях АТО, які борються за незалежність країни, і в тому випадку якщо сім’я втратила годувальника, ми приймаємо сьогодні рішення – прирівняти виплати при втраті годувальника в Збройних Силах і підтягнути ці виплати для працівників правоохоронних органів.

Зараз у тому випадку, якщо загинув військовослужбовець, виплата 609 тис. Якщо загинув працівник правоохоронних органів, то виплата 150 тис. грн. Сьогодні ми приймаємо рішення для того, щоб виплати були у всіх однакові, а саме: всім 609 тис.

Я усвідомлюю, що грошима людське горе не можна залагодити, але це той обов’язок держави перед сім’ями, перед родинами, і те, що українська держава зобов’язана зробити, ми сьогодні приймаємо, а саме збільшуємо виплати для працівників правоохоронних органів – зі 150 тис. до 609 тис.

Друге. Я хотів би пройтись коротко по ситуації щодо тимчасово неконтрольованих територіях в Донецькій і Луганській областях, і розповісти широкому загалу те, яка є реальна ресурсна позиція, тобто який баланс доходів і витрат по Донецькій і Луганській областях і по тих територіях, які контролюються і не контролюються українською владою для того, щоб остаточно поставити крапку в питанні: так хто кого годує.

Я почну, з вашого дозволу, з Донецької області. Міністерство фінансів разом з Державною казначейською службою і Міністерством економічного розвитку і торгівлі провело відповідні розрахунки. Скажу вам баланс на 2014 рік по Донецькій області. По Донецькій області загальний обсяг дотації Донецькій області з центрального бюджету по всіх рівнях фондів, по місцевому і загальнодержавному бюджету складає 37 млрд. грн.

По Луганській області так само. Загальний обсяг дотації з центрального бюджету і з місцевих для того, щоб закрити місцеві бюджети і для того, щоб закрити всі соціальні фонди, складає 19,8 млрд. грн.

Ми порахували зараз баланс по територіях, які ми контролюємо, і по територіях, які знаходяться тимчасово під контролем російських терористів. По Донецькій області території, які знаходяться тимчасово під контролем російських терористів, потребують дотацій з центрального українського бюджету 19,6 млрд. грн. По Луганській області території, які знаходяться під тимчасовим контролем російських терористів, потребують дотацій 14,6 млрд. грн.

Я хотів би просто, щоб ми чітко усвідомили, яка позиція Уряду.

До того моменту, доки території Донецької і Луганської областей будуть контролюватися всілякими самозванцями, центральний бюджет не буде туди відправляти кошти. Уряд терористів фінансувати не буде, самозванців і пройдисвітів.

Щодо долі людей також я офіційно заявляю – всі пенсії, всі соціальні виплати, всі пільги нараховуються для кожної людини. Заберуться геть з території Донецька і Луганська російські терористи, ми невідкладно повернемо контроль над територіями і виплатимо персонально кожній людині ту соціальну пільгу, на яку вона має право. Сьогодні платити кошти на ці території означає – гроші не дійдуть до людей, їх вкрадуть російські бандити, і це не що інше, як пряма підтримка російського тероризму.

Хочу нагадати, що відповідно до так званих Мінських домовленостей, вони повинні були забратися з тих територій, Росія повинна була зупинити підтримку терористів, відновити контроль на відповідних територіях. Виконайте домовленості, очистіть територію від цієї зарази, яку ви туди завезли, і не робіть людей заручниками своїх імперських амбіцій, тому що люди страждають.

Також йде широка дискусія з приводу того, що робити з газом і що робити з електроенергією. Є дві думки. Перша думка – так як не платять, відключити. Я хотів би висловити позицію Уряду, свою позицію, ми про це дискутували. Там наші громадяни, і Уряд не дасть цим людям замерзнути, тому що це призведе до гуманітарної катастрофи. Це наші території, наші люди, з терористами розберемось окремо. Але на носі зима, і тому, якщо зараз йти жорстко, то це, в першу чергу, буде жорстко до простих людей.

Тому ми будемо постачати туди газ і електроенергію, але я при цьому зразу офіційно заявляю: як тільки ми відновимо контроль над відповідними територіями, то та сума коштів, яка накопичена в Уряді для виплат соціальних пільг і субсидій, буде зменшена на вартість електроенергії і газу, яку ми зараз поставляємо на території Донецької і Луганської областей, що тимчасово не контролюються центральною владою. Думаю, що це справедливо.

Доцільності знову закликати Росію до виконання того, на що вона погодилась, немає, але нагадати про необхідність виконання кожного з 12-ти пунктів мінських домовленостей, вважаю необхідним ще раз підняти це питання.

Що стосується перемовин, то вкотре наголошую, з ними за стіл двосторонніх переговорів сідати безперспективно. Один з найбільш ефективних і реальних форматів – це Женевський формат, який передбачав участь США, Європейського Союзу, України і нашого північного географічного сусіда.

Коли слово даєте, його виконувати треба, а я так бачу, що у них з цим важко. І люди стали заручниками.

Третє питання, яке сьогодні ми повинні на Уряді розглянути, – це проведення другого етапулюстраційної перевірки у всіх органах державної влади. Будь ласка, з 10-го числа проект розпорядження готовий. Першу хвилю високопосадовців ми звільнили. Тепер друга хвиля по всіх органах державної влади і управліннях, в тому числі по всіх правоохоронних органах. З 10 листопада – створення відповідних комісій і проведення перевірок та прийняття рішень про звільнення з органів державної влади і управлінь і правоохоронної системи осіб, які підпадають під дію Закону \”Про очищення влади\”.

Також по безвізовому режиму окремо хотів би підняти питання. Ми очікуємо на те, що приїде наступна місія Євросоюзу щодо перевірки виконання Україною плану по імплементації безвізового режиму. Якраз я мав розмову з минулим головою Єврокомісії паном Баррозу з цього приводу, це була наша остання розмова, і хотів би ще раз подякувати пану Баррозу за ту роботу, яку ми провели разом. Це було 10 років активної європейської роботи.

Але зараз для того, щоб ми ефективно виконували безвізовий режим, Уряд приймає рішення про виділення 150 млн. грн. на придбання більше, ніж 600 терміналів для видачі біометричних паспортів. Тому що я незадоволений тим, як Державна міграційна служба виконує доручення Уряду щодо запровадження видачі біометричних паспортів. 35 тис. паспортів на місяць – це означає черги в кожній області для отримання відповідного паспорту. Ми зараз 150 тис. видаємо.

Тому ми з Міністром провели нараду. У нас є два місяці. Сьогодні ми приймаємо рішення виділити 150 млн., більше 600 терміналів купимо, це означає, що фактично в кожному районі ми поставимо відповідний термінал і до кінця січня система повинна працювати.

Наостанок надважливе питання. Я вітаю пана Аласанію, який зараз знаходиться на засіданні Уряду, створення суспільного телебачення і радіомовлення. Сьогодні Уряд буде розглядати постанову Кабінету Міністрів про створення відповідної юридичної особи, а фактично про запуск суспільного телебачення і радіомовлення в Україні. 20 з гаком років говорили – тепер нарешті почали робити.

Дякую засобам масової інформації!

peredplata