У Чернівцях вчасно вакцинувати дітей можна за власні кошти. Влада вишукує шляхи компенсації батькам вартості вакцин.

Про це йшлося сьогодні на спільному брифінгу міського голови Олексія Каспрука, начальника управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради Ігора Незборецького, начальника відділу епідеміологічного нагляду Чернівецького міського управління головного управління Держсанепідемслужби Ірини Вострікової та головного лікаря міської дитячої поліклініки Івана Хорошенюка.
Кричущі цифри порівняння кількості вакцинованих маленьких чернівчан за останні роки озвучила дитячий імунолог : якщо у 2011 році медичний заклад отримав 80% вакцин, то у 2014 – лише 11%.
Цьогоріч, аби встигнути за календарем, батькам малюків можна придбати вакцини, які є в аптечній мережі міста, в тому числі і в приміщенні міської дитячої поліклініки. Аби тричі вакцинувати новонароджених малят (у 2, 4 та 6 місяців), наразі необхідно витратити приблизно 1300 гривень. Звісно, не кожна родина має змогу виділити такі кошти, тим більше, коли вона малозабезпечена. За словами Олексія Каспрука, міська рада за зверненням управління охорони здоров’я та керівництва міською дитячою поліклінікою вже розпочала вивчення питання стосовно можливості компенсації вартості необхідних вакцин з міського бюджету. Наразі через відсутність вакцин у Чернівцях не захищеними від інфекцій залишаються 2000 діток віком до року та біля 6 тисяч тих, що залишилися з минулих років.
За словами медиків, наслідки відсутності колективного імунітету, що досягається вакцинуванням, можуть бути досить непередбачуваними, аж до масової епідемії та інвалідизації дітей.

peredplata