З початку року в області було зареєстровано чотири випадки захворювань на ботулізм, внаслідок вживання продукції домашнього приготування. Поодинокі випадки зареєстровано в Хотинському, Новоселицькому та Сторожинецькому районах та 1 сімейний випадок (2 потрерпілих ) в м. Новодністровськ.
Восени кожна господиня намагається зробити якнайбільше консервацій на зиму. І це не дивно. Хто не любить посмакувати маринованих грибочків, м’ясних та рибних консерв? Однак, ці настільки улюблені \”делікатеси\” можуть бути причиною винекнення смертельно небезпечного інфекційного захворювання – ботулізма.
Ботулізм – хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій – збудників ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Зараження людини ботулізмом відбувається при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження, що містять ботулотоксин або містять спори збудника ботулізму. Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, \”осідаючи\” у різних відділах нервової системи.
Інкубаційний період триває від декількох годин до 2-5 діб. Відомо, що чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. Як правило, починається хвороба з симптомів гастроінтестинального синдрому – хворого турбують нудота, блювання, характерний біль у животі, рідкі випорожнення без патологічних домішок. Це продовжується, у середньому, 20-24 години.
В подальшому з\’являється неврологічна симптоматика: порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує \”сітка\” перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов\’язано з паралічем очних м\’язів).
Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу.
Хворі скаржаться на відчуття \”грудки\” у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м\’язів. Іноді в таких хворих помилково діагностують ангіну.
Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках, при ураженні дихальних м\’язів, пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
При найменшій підозрі на ботулізм хворого необхідно якнайшвидше відправити в спеціалізоване відділення, тому що тільки там йому зможуть надати належну медичну допомогу, спрямовану на нейтралізацію, зв\’язування і виведення токсинів з організму.
З метою профілактики та попередження захворювання на ботулізм Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» рекомендує:
1. В жодному разі не можна вживати в їжу м\’ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована.
2.Не споживати м’ясні та рибні вироби з ознаками недоброякісності, компоти, що мають на поверхні темні плями, гриби, що не були достатньо добре очищені від забруднення землею.
3. При виготовленні в домашніх умовах м\’ясних, рибних, грибних і овочевих заготовок дотримуватись всіх правил стерилізації.
4. Рибні та м\’ясні продукти повинні консервуватися виключно в свіжому вигляді.
5. Овочі та фрукти ретельно очищати від частинок грунту.
6. Консервація перестиглих плодів неприпустима.
7. Консервування в домашніх умовах повинно здійснюватися в суворій відповідності з рецептурою при достатній концентрації солі і кислоти.
В.о. директора Н.В. Гопко