Виїзд за кордон малолітньої дитини якщо батьки розлучені

Під час планування подорожі за кордон із дітьми батьки часто стикаються із досить заплутаним законодавством щодо виїзду неповнолітніх дітей за кордон. Питання виникають стосовно того, чи потрібен дозвіл одного чи двох батьків, як бути, якщо батьки розлучені, яким є термін дії дозволу батьків на виїзд дитини за кордон тощо.

Процедура вивезення дітей, які не досягли шістнадцяти років, в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених ними, відповідно до статті 313 Цивільного кодексу України та Правил перетинання державного кордону громадянами України(затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 р. № 57), здійснюється за нотаріально посвідченим дозволом другого з батьків. Документ обов’язково повинен містити маршрут прямування і часові рамки даної поїздки.

Згідно з ч. 2 ст. 4 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України», за відсутності згоди одного з батьків виїзд неповнолітнього громадянина України за кордон може бути дозволено на підставі рішення суду.

Необґрунтована та безпідставна відмова одного з батьків у наданні згоди на вивіз дитини за кордон, здійснена всупереч інтересам дитини, є підставою для звернення до суду з метою вирішення питання про надання дозволу на виїзд дитини за кордон за відсутності згоди одного з батьків.

Покинути Україну без згоди батька (матері) на виїзд дитини за кордон можна в таких випадках:

– батько є іноземцем або особою без громадянства та відсутній у пункті пропуску;

– в закордонному паспорті матері або проїзному документі дитини є запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України до іншої держави чи відмітка про взяття на постійний консульський облік (Постанова Кабінету Міністрів України від 19.10.2016 № 733)

Згода батька на вивезення дітей за кордон не потрібна при пред’явленні таких документів:

– довідка про народження дитини, видана органом державної реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до частини 1 статті 135 Сімейного кодексу України;

– рішення суду про надання дозволу на вивезення дитини з України;

– судове рішення про визнання другого з батьків недієздатним;

– рішення суду про визнання батька безвісно відсутнім;

– судове рішення про позбавлення батьківських прав

– свідоцтво про смерть другого з батьків.

Нагадаємо також, що для боржників, які мають заборгованість щодо сплати аліментів, що перевищує шість місяців, будуть застосовуватися засоби для примусового виконання рішень. При тому боржникам буде заборонено виїжджати за кордон.

Минули ті часи, коли діти роками чекали виплати аліментів. Тепер українські суди зможуть у триденний строк видавати наказ про стягнення з боржника аліментів, не чекаючи його приходу у суд і дачі пояснень.

Нагадаємо, що через помсту чоловіки часто не дають колишнім дружинам дозволу на поїздки дітей за кордон.  Відповідно доЗакону України №7277 «Про посилення відповідальності за несплату аліментів», який вніс зміни до Сімейного кодексу тепер один з батьків має право тимчасово вивезти дитину за кордон без дозволу іншого, який заборгував аліменти.

 

Інформує Ірина Ощипко

начальник відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти управління державної реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області

 

 

peredplata