Василь Максимюк: «Медиків Буковини і України потрібно застрахувати»

Депутат Чернівецької міської ради, голова фракції ЄС, голова бюджетної комісії Василь Максимюк вважає, що наша держава впродовж останніх років дещо принизила роль лікаря. І що найбільш прикро, зовсім не звертали уваги на лікарів-інфекціоністів, епідеміологів. Напевно, вважали, що різні епідемії стаються в країнах Азії, Африки. А Європа й Америка вже перехворіли чумою в часи середньовіччя, пережили атаки грипу-іспанки 100 років тому.

Нинішня пандемія к-вірусу у світі  не  оминула жодну країну і жоден континент. Ми бачимо, що коїться тепер  в Україні, у нас на Буковині, у нашому місті Чернівцях. Вірус не вибирає ні серед багатих, ні серед бідних, ні серед партійних, ні серед безпартійних. Косить всіх підряд.

І що ми побачили? Першими взяли на себе удар лікарі-інфекціоністи та епідеміологи. Коли сталася біда, вони забули образи держави та суспільства. Вони єдині стали на боротьбу з коронавірусом. Тоді Україна і український народ побачили і пізнали ціну лікарської професії, ціну клятви Гіпократа.

Влада і політики ніби схаменулися останнім часом. Обіцяють лікарям ледь не золоті гори: і 300 відсотків зарплати, і різні пільги. Щоправда, обіцянок довго чекають від держави. Але треба віддати належне нашій міській раді, депутатам. Наша комісія запропонувала виділити 4 млн грн на доплату медикам. Мер і вся рада підтримали це рішення і вже лікарям сплатили по 15 тис. грн., медсестрам – по 10000 гривень.

Ми розуміємо, що це мізерна частка того, на що заслуговують сучасні герої у білих халатах та захисних костюмах.

Вірус вражає найшвидше і найбільше тих, хто бореться з ним у «червоній» зоні, на передньому краї. В Україні нині кожен 5-й інфікований COVID-19 – лікар або медсестра. У Чернівецькій області вже 193 медики захворіли на коронавірус. Дві медсестри з Герцаївського району та сестра-господарка з Чернівців, на жаль, померли.

Нам треба бодай захистити сім’ї тих, хто сьогодні на передовій боротьби з к-вірусом. Для цього варто застрахувати життя і здоров’я лікарів-інфекціоністів.

У нас десятки різних страхових компаній, які працюють, до речі, навіть під час карантину. Лікарям допомагають і держава, і волонтери, і вся громада.

Страховики теж могли б взяти на себе добру і благородну місію – застрахувати всіх лікарів-інфекціоністів, котрі працюють у небезпечних умовах і рятують людей від страшної хвороби.

Нехайміський голова  виконавчі огани міської ради звернуться з такою пропозицією до страхових компаній, які розташовані у Чернівцях, а виконкоми міст і ОТГ області можуть подібні звернення надіслати до страховиків, котрі знаходяться на території їхніх громад.

Єднаймося разом для великих справ. Тільки разом ми можемо бути сильними та непереможними.

Василь Максимюк,

депутат Чернівецької міської ради  

peredplata