У Чернівцях відбудеться допрем’єрний показ української драми «Памфір»

21 березня в Чернівцях відбудеться допрем’єрний показ української драми «Памфір» в Культурно-мистецькому центрі імені Івана Миколайчука. Фільм презентують режисер та автор сценарію Дмитро Сухолиткий-Собчук, а також виконавці головних ролей Олександр Яцентюк та Соломія Кирилова. Важливо зазначити, що картину знімали в населених пунктах Чернівецької та Івано-Франківської областей.

Події фільму «Памфір» розгортаються в західних областях України напередодні традиційного карнавалу Маланка. Памфір повертається додому після тривалої відсутності, щоб возз’єднатися з сім’єю. Безумовна любов сім’ї Памфіра має побічну дію і змушує його звернути на ризикований шлях з незворотніми наслідками.

«Памфір» цінний передусім тими сенсами та наративами, які він несе. Хоча дія фільму відбувається в західній України, історія головного героя легко масштабується. Вона зрозуміла всім українцям, адже заснована на наших спільних, базових цінностях. Це безумовна любов до родини, нестримна жага справедливості, сила жити за своїми моральними принципами і ніколи від них не відступатися та сила боротися за правду.

 Творці стрічки: автор сценарію та режисер-постановник Дмитро-Сухолиткий Собчук, оператор-постановник Микита Кузьменко, художник-постановник фільму Іван Михайлов, кастинг-директорка фільму Ольга Любарова, концепт-художниця Ольга Юрасова, композиторка Летиція Пансанель-Ґаррік, авторка масок для фільму Оксана Слодзік.

       У ролях: Олександр Яцентюк, Соломія Кирилова, Станіслав Потяк, Мирослав Маковійчук, Олена Хохлаткіна, Іван Шаран, Олександр Ярема.

   Виробництво: «Памфір» — копродукція України, Франції, Польщі, Чилі, Німеччини та Люксембургу. Виробництво компанії Bosonfilm, у співпраці з Les Films D’Ici, Madants, Quijote та у партнерстві з Mainstream pictures, Soilfilms, Wady Media та Moderator.
        Трейлер за посиланням: https://youtu.be/Zw4BBM-uqsc

        Зазначений показ відбудеться 21 березня 2023 року за адресою: Головна вулиця, 140
        Початок показу -18:30 

         Обговорення фільму з режисером та акторами – 19:50

Жанр: драма

Дата виходу в прокат: 23 березня 2023 року

Меседжі:
– глибока багатошарова історія про сім’ю та вибір;
– універсальна історія, розповідь про України очима українців для локальної та міжнародної аудиторії;
– історія сильного духом героя — трактування мотивації сучасного українця захищати/виборювати своє;
– неопоетичне кіно, з притаманною йому автентикою та красою в деталях (екстер’єрах, костюмах, дійствах);
– історія про самопожертву задля подолання привидів минулого та виборювання шансу на вільне, без страждань, життя для майбутніх поколінь.

 

Нагороди та участь у фестивалях: прем’єра відбулася в межах “Двотижневика режисерів” на Каннському кінофестивалі у 2022 році. Також стрічка отримала гран-прі Каїрського міжнародного фестивалю та Гран прі Міжнародного кінофестивалю Молодість, була представлена в програмах фестивалів у Роттердамі та Карлових Варах. 5 нагород «Київського Тижня Критики». Номінація на приз Європейської кіноакадемії European Discovery – Prix FIPRESCI. Участь в більш ніж 50-ти фестивалях з 28 країн світу.

 

Цікаві факти про фільм
1. “Пошук” образу головного героя зайняв близько півтора року — працювали над найменшими деталями образу, як-от хода, зокрема актору довелося набрати 17 кілограмів.

  1. Глибше зрозуміти своїх героїв допомагали не лише тривалі експедиції, а й власні спостереження. Цікаво, що довгий час, ще в період девелопменту стрічки, актори їздили в репетиційні експедиції в гори й жили за традиціями справжньої гуцульської родини, навіть називали один одного іменами своїх героїв, аби ще краще вжитися в ролі.
  2. Молитовний Дім, який ви побачите на екранах (а також у деяких кадрах трейлеру) дійсно підпалювали, аби створити ефектний кадр. Спочатку там зробили ремонт, потім спричинили пожежу й по завершенню знову відреставрували.
  3. Картину знімали в Карпатах та на Буковині з жовтня 2020 року по лютий 2021 року. Унікальні локації були знайдені у 16-ти населених пунктах Чернівецької та Івано-Франківської областей.
  4. Жоден з акторів не знав повного сценарію фільму “Памфір”. Найбільше був в курсі Олександр Яцентюк, якому не розповіли тільки про 12 сцен.
  5. У Франції стрічку переглянули понад 70 000 глядачів.
  6. Звукову копію «Памфіра” врятували з-під обстрілів. 24 лютого, на початок вторгнення, фільм ще не був повністю завершений. У перші дні війни звукорежисер Олександр Верховинець наважився приїхати на звукову студію та передати усі напрацювання у Польщу та Францію, де продовжилась робота над “Памфіром”.

 

peredplata