Cто поліціянтів на одного смолоскипоносця: як охоронятимуть естафету Олімпійського вогню

Олімпійський вогонь запалять 16 квітня в грецькій Олімпії. І якщо раніше його доправляли до країн-господарів змагань того самого дня літаком, то цьогоріч він ще понад тиждень мандруватиме Середземним морем. На борту трищоглового вітрильника «Белем» 8 травня вогонь прибуде у французький Марсель, звідки розпочнеться естафета. А 26 липня його зустрінуть на церемонії відкриття Олімпійських ігор-2024 у Парижі.

Передача Олімпійського вогню

Естафету формуватимуть десять тисяч смолоскипоносців. Це люди різного віку з усіх регіонів Франції, а також з усього світу, — йдеться на сайті оргкомітету.

«Естафета Олімпійського вогню — це насамперед людська пригода, представлена історіями кожного смолоскипоносця. Будь то спортсмени чи любителі спорту, віддані своїм місцевим громадам або залучені до значущих громадських проєктів, люди, яких ми називаємо «Попередниками», представляють багатство та розмаїття нашого суспільства. З ними естафета вогню стане чудовим моментом відкритості та обміну досвідом», — каже голова оргкомітету Тоні Станге. 

Імена смолоскипоносців оголошуватимуть поступово до квітня. На кожному етапі естафети кортеж на чолі зі смолоскипоносцем охоронятиме сто співробітників поліції та жандармерії. Про це повідомив міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманен, — передає RFI. Частина з них рухатиметься на чолі кортежу, ще одна група його замикатиме, а 18 поліціянтів та жандармів у цивільному охоронятимуть бігуна. 

Очікується, що на церемонії прибуття вогню з Греції будуть присутні 150 тисяч людей. Порядок забезпечуватимуть п’ять тисяч поліціянтів та жандармів. 

Маршрут естафети пролягатиме більш ніж через 400 французьких міст, зокрема й через п’ять заморських департаментів Франції. 14 та 15 липня естафета досягне Парижа — у районі Бельвіль, у Пантеона, Лувра та будівлі Національних зборів. На паризькій частині маршруту працюватимуть 1 600 поліціянтів та жандармів. 

 

Забезпечення правопорядку під час естафети коштуватиме МВС Франції мільйон євро, —зазначив Дарманен. За оцінкою служб безпеки, основний ризик зриву естафети походить від «ультралівих екологічних» груп: Saccage 2024, Dernière Rénovation та Les Soulèvements de la Terre. Ризиків із боку ультраправих груп наразі не виявлено.

Допомагатимуть проводити естафету Олімпійського вогню будуть дванадцять тисяч волонтерів та смолоскипоносців. Усі вони пройшли ретельну перевірку. Зазначається, що 13 заявок було відхилено, з них три — за рекомендацією спецслужб.

Естафета Паралімпійського вогню

Після завершення Олімпійських ігор розпочнеться естафета паралімпійського вогню у британському Сток-Мандлевілі — місті, де його запалили вперше. До церемонії відкриття Паралімпійських ігор 28 серпня його пронесуть більш як тисяча смолоскипоносців понад 50 містами. 

 

peredplata