Локдаун і Фірташ

Від 8 до 24 січня в Україні діє нібито локдаун. Заборона на все: освіту, культуру, спорт, бізнес… Ці заборони були планові. Їх запланували заздалегідь. Ще десь за два-три місяці до цього дня.

Звідки і чому нібито уряд знав про те, що саме з 8 січня почнеться велике зараження людей?

Не знав він цього і не хотів знати. Все з одного боку настільки банально і просто, що дивуєшся, коли розумієш, що сталося і кому це потрібно. Саме у жовтні стало відомо, що з 1 січня буде різко зростати ціна на енергоресурси: газ і електрику. Люди тоді не надали серйозної ваги таким повідомленням. З одного боку, вірили Зеленському, який обіцяв «обламати роги олігархам» і не дозволити їм грабувати український народ. З іншого боку, Україна перебувала у виборчому процесі. Під час баталій мало хто переймався майбутнім підвищенням тарифів. Тільки Фірташ не спав. Та його холуї в Україні. Вони вигадували схеми, за якими народ обдирати як липку.

А слова Зеленського про «роги олігархів» виїденого яйця не коштують. Бо він з ними заодно. Тому й придумали локдаун саме з 8 січня. Бо люди починали тверезіти після Різдвяно-Новорічних  гулянь. І побачили, як їх міцно та цинічно обдурюють олігархи разом з президентом, урядом і парламентом. Аби не збиралися на майдани, на мітинги і демонстрації, нам влаштували локдаун саме тоді, коли вірус COVID-19 почав відступати. Не вірусу влада боїться, а людей обдурених і лютих. Тому й обмежили у нас все, що могли. Ще тільки не ввели комендантську годину і розстріли всіх, хто збирається у групи більше 2 людей.

Показово цинічним та підлим на фоні локдауну був виїзд негідників від влади на чолі з Зеленським до Буковелю. Там сотні тисяч їх каталися на лижах, їли квашену капусту (199 грн за100г), пили віскі за 20 000 гривень і насолоджувалися життям.

Бо вони не лохи.

Лохи – на карантині. Загнані у свої домівки, ніби аборигени у резервації. У той час лічильники крутили гривні для олігархів.

Електроенергія 

З 1 січня за кожен кВт/год українці платитимуть 1,68 грн. Пільгова ціна для перших 100 кВт зникла, ніби корова язиком злизала.

Але глитаї-олігархи на цьому не зупинилися. Вони вже придумують різні схеми, за якими через місяць-два будуть збирати з людей гроші не тільки за використану електрику, а й за її постачання до осель українців. Тобто скоро ми отримаємо по дві платіжки за електрику. Одну – за постачання. Іншу – за використання.

Це фінансово-економічний стан справ сфери електроспоживання в Україні.

Але ще кожна область має проблеми національної безпеки та спроб знищення державності олігархами тутешніми та закордонними.

Ми всі недавно ставали свідками конфліктів, які розгоралися довкола постачання вугілля на теплові електростанції  через схеми т. з. «Роттердам+».

Насправді Ахметов та його зграя це вугілля постачали з окупованих регіонів Донбасу. А за документами та оплатою вважалося, що воно надходить з Південної Африки до Роттердаму (Нідерланди). А звідти – в Україну. Так не було. Було ще небезпечніше. З’являлася інформація про закупівлю вугілля з Росії. Зокрема, з Кемеровського вугільного басейну.

Тобто Україна фінансувала Росію. Аби та фінансувала т. зв. «гумконвой» на Донбасі, де російські фашисти воюють з нашою державою.

У Чернівцях справи з  електрикою ще небезпечніші, ніж по всій Україні. Ні сіло, ні впало Чернівецьке обленерго через різні махінації тодішньої і теперішньої влади перейшло до рук одіозного  українофоба, який фінансував сепаратистів на Донбасі, депутата Держдуми Росії Бабакова. Коли ця інформація стала доступна для багатьох українців і буковинців, владці, які ходять досі серед нас, запевняли, що Бабаков не має жодного стосунку до обленерго. Згодом казали, що він взагалі-то не у Росії, а на Кіпрі сидить. Нарешті казали, нібито Бабаков не є Бабаковим, а він у Литві мешкає.

І, насамкінець, уряд нашого земляка Яценюка допродав Бабакову ще 75% акцій Чернівціобленерго. Це вже сталося після революції Гідності у часи жорстоких боїв на Сході України.

Потуги окремих патріотів пікетувати обленерго не увінчалися успіхом. На них просто не звертали жодної уваги. Бо ці потуги були млявими та яловими. Якби вони ставали масовими та з жорсткими вимогами, то Чернівціобленерго за лічені години перейшло знову до державної власності. А Бабаков зі своєю зграєю глитаїв утік би до Росії і більше ніколи сюди не навідувався. З  власними холуями, які йому досі служать, українці швидко змогли б дати раду.

Газ

На Буковині газом заправляє буковинсько-тернопільський земляк з села Синьків Дмитро Фірташ. Він у Чернівцях холодильниками торгував. І наторгував так, що нині є одним із найбагатших олігархів України.

Аби не сидіти у тюрмі Америки, Фірташ уже кілька років сидить у готелі Відня. До нього на поклін та за порадами їздять з України великі і малі чиновники, політики і холуї.

Раніше навіть помітили там у Відні Кличка і Порошенка з Фірташем. Терли вони великі «тьорки» – про те, кому бути президентом, а кому – великим київським князьком. Хто б тоді міг подумати, що наша політика твориться у кабаках Відня… Але натворили вони.

Зараз Юлія Тимошенко звинувачує Петра Порошенка у зростанні тарифів. З якого такого дива? Напевне, хоче прем’єром стати. Бо для уряду нинішня ситуація з газом не пройде без жертв. Доведеться Шмигаля у відставку відправити. І тоді для Юлії Володимирівни почнеться знову зірково-газовий час. Тому й почала підігрувати Зеленському.

Тим часом на Буковині, як і по всій Україні, починаються локальні бунти проти газових тарифів. Спочатку у Мамаївцях перекрили трасу на кілька хвилин. Згодом в Оршівцях – на кілька годин. Потім у Атаках – уже кілька днів. І заставнівські люди вийшли на дороги. Таким чином почалися хитання з різних боків. Зеленський, нібито непричетний до цього, катався якийсь час на лижах у Буковелі. Після катання зібрав всіх причетних і непричетних та й наказав їм підтримати людей. Це все гра на публіку. Бо олігархи не для того в Україні сидять, аби людей підтримувати. Вони їх обдирати приїхали сюди. І Зеленського посадили на трон, аби допомагав обкрадати Україну.

А всі слова – це для лохів. Бо жодних конкретних дій не сталося. Зараз склалася цікава ситуація: одні олігархи користуються тарифним незадоволенням людей і спонукають їх до масових протестів. Інші у цей же час використовують ці ж протести для нового поділу влади, посад і України.

А всі разом нібито – за народ!

Від великих олігархів навчилися й малі. На прикладі Буковини добре видно, хто, чому і скільки вартує.

Спочатку новий мер Клічук виступив зі словами на захист і підтримку народу. Він і про локдаун сказав, і про тарифи, і навіть позачергову сесію призначив. За мером депутати різних фракцій немов з ланца зірвалися. Вони почали скрізь кричати, що – за народ! Писали звернення, голосували, відсилали. І з почуттям виконаного обов’язку перед народом розійшлися досвятковувати Різдвяні свята.

Мер, щоправда, вийшов до народу і потримав його за руку. Цим підтвердив єдність влади і народу. Народ розійшовся на якийсь час.

Аби не відставати від Клічука, обласний голова Олексій Бойко і собі вирішив розповісти про те, як він засуджує локдаун, тарифи і підтримує народ.

Народ поки що не ходить пікетувати обласну раду. Тому Бойко ще й не спішить скликати сесію. Хоча депутати уже на старті. Вони мають заготовлені звернення до президента Зеленського з проханням зменшити тарифи та відмінити локдаун.

Напевне, вони такі наївні, що не можуть усвідомити просту істину: президент Зеленський – не лох. Йому про все це добре відомо. Але є інтереси олігархів. Тож ці інтереси треба підживлювати. І він це успішно робить.

А ви, лохи, пишіть листи!..

Що робити?!

Перше, перестати перекривати дороги. По них рухаються авта, де сидять такі ж, як інші протестувальники проти тарифів та проти локдаунів. Чому ми заради якихось примх олігархів і влади створюємо незручності один одному? Бо їм зараз вигідно розділити людей на тих, хто перекриває дороги і на тих, хто цими дорогами курсує. Тож ненависть людська замість того, аби була спрямована проти влади та енергоглитаїв, буде спрямована одні проти інших.

За таких умов легше керувати процесами і спрямовувати їх у потрібне русло.

Друге, у нас є конкретні спеціалісти, керівники, фірми і структури, які користуються високими тарифами для власних потреб. Це – обленерго та «Чернівцівгаз». З них треба питати за ціни. До них треба йти з претензіями. Від них треба вимагати перестати грабувати українську націю і Українську Державу.

Не треба звертати уваги на те, що кожен причетний до грабунку буде казати: «Ми люди маленькі. Від нас це не залежить…»

Нічого подібного. Вони виконавці злочинних тарифів. І серед них невинних нема.

Третє, владу треба змусити не говорити пусті слова, не писати звернення, які нічого не поліпшують, а тільки заганяють проблему у глухий кут. Від мера Чернівців, від голів ОТГ, від голів районів і голови Чернівецької області треба вимагати конкретних дій, які реально і негайно вплинуть на ситуацію.

Зокрема, кожна рада на місцях, районна і обласна ради повинні прийняти рішення про передачу газових мереж громадам. Адже вони збудовані за кошти людей і силами громад. Для цього створити комунальні підприємства  для обслуговування газових мереж. Після цього структурам «Чернівцігаз» на місцях виставити рахунки за транспортування газу громадськими газовими мережами. І за ці кошти покривати якийсь відсоток високих тарифів фірташівських фірм.

Обленерго змусити платити за оренду земель, на яких проходять лінії електропередач. І знову ж, певний відсоток від цього спрямовувати на погашення тарифів.

І негайно Чернівецьке обленерго повернути у державну власність як таке, що було захоплене російським олігархом і Російською державою-агресором.

Тільки такі радикальні, але справедливі дії можуть миттєво поліпшити ситуацію і відновити справедливість у суспільстві.

Все інше – це пусті слова, дурний піар і політичний лохотрон.

Петро Кобевко

Р.S. Про зневагу влади до людей красномовно засвідчили слова голови ОДА Сергія Осачука сказані недавно про пікетувальників. Мовляв, нехай походять по дорогах. Замерзнуть і розійдуться! А чи пам’ятає теперішній голова, який ще недавно керував фундацією Фірташа, як у 2014 році змерзлі люди і за краватку з теплого крісла витягнули Папієва? Якщо забув, то йому можуть це швидко нагадати.

 

peredplata