Газові глитаї на Буковині

Газават

Газові глитаї на Буковині

Нашу область, як і всю Україну, чекає сувора зима. А взимку на нас чекають високі ціни на газ. Українців обдирають як липку. І робить це олігарх Дмитро Фірташ через російський «Газпром». На місцях цього олігарха представляють вірні пси в обласних структурах газових контор. А ті, в свою чергу –  у районних структурах.

У колишньому Кіцманському та Заставнівському районах недоброї слави нажив собі керівник від газової служби Петро Федірко. Він відзначився ще з часів раннього Кучми. Якийсь час робив навіть політичну кар’єру. Але невдало. Бо ні сіло, ні впало влізав одночасно у різні партії з різними ідеологіями. Був навіть депутатом від «Нашої України». Згодом перекинувся до партії регіонів. А починав сходження з Лужанського спиртзаводу. Про призначення його там директором ходили різні чутки. Йому, сараці, довелося не один кілограм фекалій з’їсти, аби зайняти омріяну посаду. За його директорства завод зійшов на пси і зараз дихає на ладан. Самому Федіркові від цього ні холодно, ні жарко. Бо він знову знайшов сої тепле місце у фірташівській структурі. Спочатку став головою газконтори у Кіцманському районі. Зараз у колишніх Кіцманському і Заставнівському районах керує газом.

Про керівництво райгазом цього кадра ходять легенди. Але вони мають геть негативний характер. Кажуть, що він цілковитий самодур, який користується тим, що газова служба є монополістом на ринку і завдяки цьому створює людям проблеми. Не раз газовики відключали газ від будинків. Навіть бувало без попереджень і без видимих на те причин. Хоча причини завжди знаходили. Це – гроші.

Газовикам – Горді (голова ПАТ «Чернівцігаз»), Федіркові та Фірташеві завжди бракує грошей. Фірташ уже ними давиться у Відні.

Горда живе на широку ногу у Чернівцях.

Федірко не хоче пасти задніх у Кіцмані.

Отож, аби завжди мати купу грошей, вигадують вони різні схеми, завдяки яким обдирають український народ як липку.

Зараз кажуть, що є якісь нові умови, за які треба платити нові гроші. Наприклад, будинок відключають від постачання  газом через нібито якісь несправності. А далі, аби підключити його, треба заплатити за увесь будинок одну ціну і за обслуговування кожної квартири – іншу ціну.

У Заставні минулої п’ятниці відрізали від газу 16-квартирний будинок на вулиці Гоголя,16. Аби його підключити, вимагали 1 200 гривень. Далі з кожною квартирою вкладали угоди, за якими мешканці повинні би платити по 300 гривень. Якщо якась квартира не вкладала угоду, то газ не підключали до всього будинку. Таким чином більше тижня люди не мали газу. Вони скаржилися і терпіли. Хоча серед цих квартир 3 уже мали такі угоди. Але їх Федірко «записав» у свій колгосп, і не подавав для них газ. Ці люди мали повне право подати до суду на глитая-газовика. Але чомусь цього не зробили.

Розмовляючи з Федірком, я сам відчув, як він насолоджується владою над людьми. Посилаючись на якісь інструкції та статуси, створює великі незручності для населення. Дійшло там до того, що газовики вимагали угоди від мерця. Людина померла півроку тому. А газовики не підключали газ, доки вона (ця мертва людина?! – П.К.) не підпише угоду.

Мешканці таки піддалися тиску Федіркові і його команді. Тому внесли гроші та підписали потрібні йому угоди.

Натомість, у Кіцмані таки терпець урвався. Там кілька багатоквартирних будинків не дозволили газовикам відключати газ. Вони викликали поліцію, міську владу, вийшли на протести і прогнали глитаїв від  своїх осель.

Щоправда, міська влада в особі голови міста стала на бік людей, і очільник Кіцманя захистив їх від свавілля газовиків.

Проте йде зима. Тарифи на газ зараз досягають космічних цін і просторів. Не всі зможуть пережити зиму в теплі. Люди не зможуть оплатити послуги та надмірні апетити олігарха Фірташа та його попихачів. Не виключено, що почнуться бунти.

Будьмо уважні!

Петро Кобевко

peredplata