Економічна зона буковинська

Буковину віками хотіли мати різні імперії та політичні пройдисвіти. Але Бог і люди берегли цю землю. І вберегли.

Навіть зараз (аби тільки не наврочити, – авт.), коли  путінські потвори нищать міста і села України, запускають ракети, вбивають цивільних на всіх напрямках. Кажуть, що десь там пролітали дві ракети. Але тільки через нашу територію. На щастя, і на славу ЗСУ, їх знищили.

Не дивно, що до нас з перших днів широкомасштабного вторгнення росії з півдня, півночі, сходу та центру України прибули сотні тисяч українців, які знайшли тут прихисток. Чимало їх уже повернулися у свої визволені землі. Та ще більше тут залишається. І так виглядає, що вони на Буковині залишаться уже навіки. Тож Буковина матиме нове ментальне дихання. Сподіваємось, і новий розквіт. Коли переселенці ступали на нашу землю, у Чернівці, вони були в заскочені від архітектури, від культури та від гостинності людей і краю.

Відкинемо поодинокі приклади неадекватності поведінки перших мажорів та декласованих елементів. Вони не зможуть зіпсувати добрих намірів і настроїв господарів до своїх гостей. Варто би було з перших днів більше уваги приділити музеям,  екскурсійним бюро, культурним закладам. Аби швидше познайомити гостей з містом і областю та допомогти їм адаптуватися до життя, яке багато з них будуть уже проживати разом  з нами.

Зараз на Буковині зареєстровано більше 100 тисяч переміщених осіб. У Чернівцях – майже 60 тисяч. Реєстрації уникло десь біля 20%. Тож наша область разом з гостями зараз має можливість перетнути рубіж в 1 мільйон населення.

Багато людей приїхали не з порожніми руками. Сюди везли підприємства, офіси і т. д. Сподіваємось, що не тільки самокати та ресторани з НЕПманівським розмахом. Є й виробництва. Тож Буковина може отримати нове економічне дихання. Географічне розташування, клімат, природні та людські ресурси сприяють тому.

А транспортні розв’язки та прикордоння створюють можливості швидкого проникнення на європейські ринки. Буковина стоїть на перехресті європейських артерій як зі сходу на захід, так і з півночі на південь. Повз наші Карпати пролягає шлях на Балкани.

І не дурні люди ще у 90-х роках минулого століття активно впроваджували у наші думки створення вільної економічної зони – Буковина. Пам’ятаєте, професор Школа цю ідею пропагував і на Буковині, і у Києві. Підтримував його академік Євдокименко., який нині мешкає тут. Над розробкою цієї «зони» працювали вчені і практики, політики і підприємці.

На жаль, практичного втілення тоді не сталось.

Може тепер!..

(Далі буде)

Петро КОБЕВКО

peredplata