У Чернівцях засудили працівників турфірми, які підробляли довідки про відсутність COVID-19 для виїзду за кордон.

У Чернівцях засудили злочинну групу, яка підробляла документи про відсутність коронавірусу для виїзду громадян за кордон.

Як повідомляє molbuk.ua, про це йдеться у відповідному судовому вироку Шевченківського районного суду Чернівців від 27 квітня.

У судових матеріалах йдеться, що організатором цієї групи був чернівчанин, який займається транспортними перевезеннями до країн Європейського союзу, а його співучасницями – дві співробітниці місцевої туркомпанії.

Громадянам, охочим виїхати за кордон на заробітки, необхідні були документи для безперешкодного перетину кордону, у тому числі, медичний сертифікат про негативний результат коронавірусної інфекції SARS-Cov-2, пише Судовий репортер.

У серпні минулого року в спілкуванні з клієнтом організатор повідомив, що може за певну плату виготовити необхідні документи. Послуга включала виготовлення одного комплекту документів і транспортування клієнта до Німеччину. За документи і перевезення треба було платити 300 євро.

Співробітниця туристичної компанії підробила довідку від імені клініко-діагностичної лабораторії, а насправді чоловік тест не проходив. Отримавши пакет документів клієнт видав їх працівникам СБУ, а за кордон не поїхав нібито за сімейними обставинами.

У цей же час аналогічне замовлення виконано для ще одної клієнтки. З підробленим медичним сертифікатом цю жінку ввезли до Німеччини і вона заплатила водієві 300 євро.

Далі було проведено контроль за вчиненням злочину у формі спеціального слідчого експерименту. Чоловік, який раніше замовляв у цієї групи документи для себе, сконтактував із перевізником і просив послугу для двох своїх друзів. Придбання лише пакету документів коштувало 30 євро, ще 200 гривень – за документ про бронювання готелю. Було підроблені медичні довідки і тимчасові трудові договори.

17 вересня 2020-го СБУ зупинила мікроавтобус, який прямував до кордону. У двох пасажирів вилучено ці підроблені документи.

Троє обвинувачених уклали з прокурором угоди про визнання винуватості. Їх покарали штрафами – по 15 тисяч 300 гривень кожного.

peredplata