У Чернівецькому краєзнавчому музеї відкрилася виставка “Дзеркало” Олега Любківського.

У п’ятницю, 11 вересня 2021 року, в Чернівецькому краєзнавчому музеї відбулося відкриття персональної виставки чернівецького художника Олега Любківського “Дзеркало”. (Це вже третя локація проєкту цього року після Львівськоі Національноі галереі мистецтв ім. Возницького та Музею-заповідника Золочівський замок)

На виставку йшли з охотою та інтересом, адже Олег Іванович вміє дивувати. «Як Вам прийшло таке намалювати?», – не раз питали шанувальниці. «Я ще не готовий розкрити таємницю», – скромно посміхався Митець. Хтось дивувався досконалій техніці майстра, інші – фантастичній кольоровій гамі, треті шукали відповідь у глибинах філософських мудрувань. А Олег Іванович лиш посміхався, підморгував, бо давно переконався: Мистецтво – це єдине, що насправді збагачує наш внутрішній світ.

– Можна сказати, що це таке третє відкриття, таке третє вікно у його творчість. Якщо спочатку це була зустріч з роботами, де зображено середньовічні Чернівці, далі краєвиди і пізнавалися ті дворики дитинства, то сьогодні зовсім інший вид мистецтва, – розповіла директорка Чернівецького краєзнавчого музею Ірина Яворська.

 

На виставці представлено 42 картини Олега Любківського, 4 з яких вже закуплені Державним музейним Фондом. За фінансовоі підтримки Буковинського культурного Фонду виданий авторський каталог проєкту, як історична фіксація здійсненного мистецького акту з вступним текстом від художника та резюме мистецтвознавця.

Його великоформатна мальована графіка – рафінований приклад того, як у площині давніх культур можна відчитати нові сенси. Олег Любківський трансформує в абстрактну форму давні символи, узагальнені ландшафти, свій тактильний досвід сприйняття явищ природи.

Вони виконані у жанрі концептуальної нефігуративної графіки. Серія його нових творів “Дзеркало” є своєрідною метафізикою, де глядач може побачити лірику, медитативний спокій, самого автора та подих нового “часу сенсорних технологій”.

– Кожна стрічка, кожна кисть, кожен папірець, який тут є, переносить нас в атмосферу майстерні художника і результатів його праці, – додала Ірина Яворська.

– Представлене музично, чорне є повною заключною паузою, після якої йде продовження – як початок нового світу … завдяки цій паузі завершене закінчено на всі часи – коло замкнулося … – поділилася відчуттями від абстракцій майстра Елла Мадей. 

Виставка експонуватиметься у краєзнавчому музеї до 20 вересня 2021 року.

Фото Степана Карачка та відео Артема КОЗМЕНКА

Джерело: Погляд

peredplata