У програмі «теплих кредитів» взяли участь 278 буковинців

Житловий сектор – один із найбільш енергоємних в Україні. На нього припадає близько 30% кінцевого енергоспоживання. При цьому більшість будинків зведено ще у радянські часи. Всі вони потребують термомодернізації.

Серед дієвих програм підтримки українців у питаннях енергозбереження та утеплення осель, за якою держава надала 3,2 мільярда гривень співфінансування, – «теплі кредити».

У Чернівецькій області продовжує діяти державна програма «теплих кредитів» на 2020 рік, у межах якої можна отримати компенсацію «тіла» кредиту на утеплення будинку, а також регіональна програма на 2020-2022 роки, яка частково відшкодовує відсотки за залученими позиками. 

Станом на 1 вересня у програмі здешевлення «теплих кредитів» взяли участь  278 осіб, яким, згідно з реєстром позичальників, відшкодовано з обласного бюджету 142 535 гривень. Про це йдеться на сайті ОДА.

Із моменту старту у квітні і до вересня найактивніше беруть участь у програмі кредитування мешканці Вижницького, Глибоцького та Кіцманського районів.

Від загальної кількості оформлених «теплих кредитів» 68% позичальників провели заміну вікон з енергоефективними склопакетами та енергоощадним склом, 28% – утеплили будинки пінополістирольними плитами та 4% – встановили твердопаливні котли.

Як показує досвід багатьох учасників та результати щорічної оцінки програми, комплексна термомодернізація будинку дозволяє до 50% заощадити на комунальних послугах.

Усвідомлюючи затребуваність програми, вже розроблено та подано на розгляду Уряду проєкт рішення щодо продовження та розширення «теплих кредитів» на 2021 рік.

peredplata