На Сокирянщині працівники працювали без оформлення трудових відносин 

Виявлено  масове використання не задекларованої зайнятості  –  34 працівники працювали на зборі урожаю фруктів без оформлення трудових відносин.

У рамках інспекційної кампанії, направленої на подолання не задекларованої праці,  керівники Управління Держпраці у Чернівецькій області та головні державні інспектори провели інспекційне відвідування суб’єкта господарювання  на Сокирянщині.

Приватне підприємство, яке зареєстроване у Житомирській області, а свою фактичну господарську діяльність здійснює  у Дністровському районі Чернівецької області, займається вирощуванням та реалізацією фруктів.

Саме під час збору урожаю абрикосів у садах підприємства фахівці Держпраці виявили при виконанні роботи 37 осіб. 34 із них працювали без належного оформлення трудових відносин.

Встановлено, що у порушення чинного трудового законодавства, роботодавець допустив до виконання роботи  працівників без належного оформлення з ними трудових договорів та без повідомлення територіальний орган Державної податкової служби про їхній найм  на роботу. 

Здійснюючи  інспекційне відвідування,  фахівці Держпраці проводили  необхідну фото та відео фіксацію заходу державного нагляду (контролю), намагалися встановити остаточні обставини масового використання незадекларованої праці, опитуючи безпосередньо  зайнятих  на виконання збору урожаю громадян.

Діям посадовців територіального органу Державної служби України з питань праці  активно перешкоджала цивільна особа, котра спочатку представилася керівником підприємства, а потім (на прохання інспекторів праці надати підтверджуючі документи), відмовилася це зробити. Чоловік також чинив агресивні дії, здійснював тиск на громадян, що перебували у саду та спробував перешкоджати роботі інспекторів праці.

Наразі фахівцями Управління Держпраці  у  Чернівецькій підготовлено відповідний акт інспекційного відвідування та припис. За використання неофіційної праці працівників роботодавцю загрожує дуже суттєва штрафна санкція.

Довідково:   відповідно до статті 265 Кодексу законів про працю України, розмір санкції за порушення законодавства про працю в частині  фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) (в тому числі підміна трудового договору цивільно-правовим/договором про стажування/ навчання, тощо), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків складає 10 мінімальних заробітних плат, що у 2021 році становить 60 000 гривень.

Вчинення такого порушення повторно упродовж двох років обійдеться роботодавцеві вже у 30 мінімальних зарплат за кожного працівника, щодо  якого скоєно порушення –  180 000 гривень.

 

peredplata