Стало відомо про причину отруєння людей в кав’ярнях “Bacara” у Чернівцях

Під час перевірки кав’ярень мережі “Bacara” у Чернівцях, де раніше отруїлися люди, у продуктах виявили бактерії кишкової палички. Ймовірно, отруєння виникли через недотримання правил особистої гігієни персоналом.

Про це у коментарі Суспільному розповів лікар-епідеміолог обласного центру контролю й профілактики хвороб Юрій Падурару.

“Виявили бактерії групи кишкових паличок у відповідній кількості. Цей бактеріологічний індикатор свідчить про можливе зовнішнє забруднення відповідної страви, яка була досліджена. Це показник того, що була недотримана особиста гігієна персоналу”, – розповів Падурару.

За його словами, загалом за медичною допомогою через отруєння звернулися п’ятеро людей, чотирьох з них госпіталізували.

Що кажуть у закладі

На Instagram-сторінці закладу повідомили, що під час досліджень не виявили проблем у змивах поверхонь та аналізах персоналу. Водночас ознаки бактерій групи кишкової палички виявили зокрема у стравах, в яких були курка та сирний соус.

Наразі дві кав’ярні, де отруїлися люди, досі тимчасово зачинені. Водночас у дописі на сторінці закладу йдеться, що вже утилізували продукти, зробили генеральне прибирання та дезінфекцію, також щотижня відправлятимуть продукти на лабораторні дослідження.

Що відомо про отруєння

Перші випадки отруєння зафіксували 4 квітня – тоді до обласної клінічної лікарні госпіталізували двох людей з гострою харчовою інфекцією. Про це у коментарі Суспільному розповіла заступниця начальника обласної Держпродспоживслужби Анжела Косован.

Перевірку закладу провели у понеділок, 8 квітня. Під час епідрозслідування обстежили 40 людей, а в кав’ярнях відібрали змиви, зразки води та продуктів, зокрема, соусів, курячого філе та яєць.

Також виявили порушення гігієнічних норм під час виробництва продуктів, каже Косован. За це заклад оштрафують на 80 тисяч гривень.

У службі склали акт обстеження закладу та протокол. Також видали припис, щоб заклад впродовж місяця усунув порушення – в цей час кав’ярні можуть працювати, каже Косован.

Заклади припинили роботу 11 квітня.

Джерело: Суспільне

peredplata

Залишити відповідь