Лікування важкої та середньої важкості пневмонії, спричиненої Covid-19 коштує 2,5 тис. грн. на день, у реанімаційному відділенні – 6 тисяч і триває в середньому 10-14 днів, усі медикаменти купляють пацієнти, – Директор Центру легеневого здоров’я.

Про це в інтерв’ю “Главком” повідомив Директор львівського Центру легеневого здоров’я Любомир Рак

Що оплачує пацієнт із коронавірусною інфекцією за своє лікування? Чи відтоді, як «гроші пішли за пацієнтом», усі витрати взяла на себе держава?

Те, що «гроші ходять за пацієнтом», – це міф. Ми маємо підписану угоду із Національною службою здоров’я України стосовно «ковідного пакету». Починаючи з липня ми збільшили кількість бригад лікарів, нині у нас всього 156 осіб медперсоналу, це і персонал середньої та молодшої ланки. За липень ми отримали від НСЗУ 3,2 млн – цих коштів вистачає на зарплати працівникам (з урахуванням 300% доплат) і на оплату кисню. Наша лікарня добре забезпечена киснем, ми маємо величезний резервуар на 4 тонни. Хочу сказати, що до спалаху коронавірусної інфекції нам цих 4 тонн вистачало на 1,5 місяці, зараз цієї ж кількості нам вистачає на 1,5 доби. Таким чином в місяць ми наразі сплачуємо до 500 тис. грн. Все, більше коштів від НСЗУ ні на що не вистачає. А ще ж ми маємо купляти рукавички, дезінфікуючі засоби для персоналу. У попередні місяці ще якась решта лишалась і ми могли забезпечити пацієнтів на 80% за медикаменти. Нині ж ми можемо забезпечити пацієнтам тільки кисень, ПЛР-діагностику та розхідні матеріали (шприци, системи для крапельниць, розчини тощо). І все. Усі медикаменти купляють пацієнти. Отже, за лікування ми сплачуємо 20%, решту 80% платять зі своєї кишені пацієнти. Лікування спричиненої Covid-19 пневмонії важкої  та середньої важкості коштує 2,5 тис. грн. на день, у реанімаційному відділенні – шість тисяч. Лікування триває в середньому 10-14 днів.

Чи ви зверталися кудись і цією проблемою: до міністерства чи до місцевої влади?

Звичайно, я із цим звертався куди тільки можна. Обласна адміністрація зверталась до уряду. Я вважаю, що схожа ситуація щодо оплати за лікування коронавірусної інфекції  у всіх лікарнях. Особливо там, де лікують важких пацієнтів.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Повний текст читайте тут: https://glavcom.ua/country/health/direktor-lvivskogo-centru-legenevogo-zdorovya-negativniy-plr-test-ne-garantuje-vidsutnist-koronavirusu-706592.html

 

Лікарка-інфекціоністка Чернівецької ОКЛ щодня говорить про ці проблеми. Натомість влада в особі Наталії Гусак обманює людей. Каже, щовсе лікування і ліки хворим вибаються безплатно. Може ДОСИТЬ!

 

peredplata