“Важко пояснити пацієнту, чому за лікування COVID-19 доводиться платити”: інтерв’ю з лікаркою Ольгою Кобевко

Інфекціоністка розповіла про проблеми в медицині, як змінився коронавірус, і чому тести іноді “не бачать” COVID-19.

У лікарнях росте кількість хворих із коронавірусом, кисневозалежних пацієнтів стає дедалі більше, а обіцяні безкоштовні ліки не завжди є у медзакладах. Часто хворим доводиться самотужки купувати дорогі препарати, а волонтерам — шукати гроші на кисневі концентратори. Чому це так, чого бояться лікарі та чого очікувати від пандемії українцям? Про це в першій частині інтерв’ю ТСН.ua розповіла лікарка-інфекціоністка Чернівецької обласної лікарні Ольга Кобевко. (Частина 1).

Ви працювали з хворими на COVID-19 від початку пандемії у березні 2020 року. Що змінилося відтоді: став коронавірус минати легше, чи навпаки?

Я загалом не відрізняю ці періоди. Просто спочатку був великий наплив пацієнтів. Потім почалось розмежування по закладах, і стало трішки легше.

Щодо самого вірусу, то дійсно є різниця, якісь-от мінімальні речі. Наприклад, те, що ми не спостерігали раніше — тоді більше хворіли люди старшого віку, а зараз ми бачимо, що дуже багато молодих. Нещодавно була інформація, що в Івано-Франківській області померла дитина. Ми знали, що коронавірус буде “молодшати”, бо бачили, що є тенденція за віком. Це те, що для нас змінилось.

Тобто можна сказати, що коронавірус став небезпечним для дітей і молоді?

Він і був небезпечним для дітей і молоді. Ми це розуміли і готувались до цього. Бо вже тоді китайці давали дослідження щодо дітей, але чомусь наші науковці не хотіли сприймати іноземні джерела.

Просто ми забули, що на початку були у жорсткому карантині, коли не працювали громадські заклади і транспорт. Тому тоді, можливо, було менше поширення. І погода також не сприяла тісному контакту. А от коли люди почали більше святкувати, зокрема весіль, ми тоді вже помічали спалахи інфекції. На святкуваннях також були присутні діти і молодь. У нас вже були смерті і 39-річних і 40-річних, дуже молодих людей.

Чи відбулися зміни у лікуванні COVID-19?

Загалом лікування не змінилось.

“ДОПОМАГАЛИ СПОНСОРИ І ВОЛОНТЕРИ”
Забезпечення лікарні, медиків – як було і як є зараз? Чого не вистачає?

Є три речі про які я говорила тоді і говорю зараз. Їх потрібно підготувати в повному обсязі, на 100%:

1)      це резерв медиків. Адже медики, так само люди, і так само хворіють;

2)      це кисень, тому що усі пацієнти мають дихальну недостатність у зв’язку з тим, що розвивається важка пневмонія;

3)      це засоби індивідуального захисту.

Ось ці речі мали бути досконалими. Щодо засобів індивідуального захисту нам дуже багато допомагали спонсори і волонтери. І до тепер у нас є ще ті засоби, які нам приносили в квітні.

Щодо кисню, то заклади міського підпорядкування дуже гарно підготувались і вони майже усі забезпечені станціями централізованої подачі кисню, який одразу потрапляє до пацієнта концентрованим. Це та річ, яка дуже потрібна. А ось заклади обласного підпорядкування, на жаль, зовсім не готові. У нас є певна специфіка нашої облдержадміністрації, яка байдуже до цього ставиться, тому на сьогоднішній день є так. Для мене забезпечення киснем — дуже болісна тема.

І третє — резерв медиків. Дурниці, які я зараз чула про те, що будуть долучати студентів-медиків (до допомоги пацієнтам з COVID-19), то я не можу цього зрозуміти. Адже нема жодної оплати, компенсації і захисту для них юридично. Не знаю, як вони це хочуть зробити, поки що я не бачу цього на практиці.

Якщо для студентів немає жодного юридичного захисту, то це має бути за бажанням. Думаю, спочатку правильно було б залучити спеціалістів, а після того, вже за бажанням, молодих медиків, які є інтернами і студентами.

Чи є вже кадрова нестача медиків у лікарнях вашої області?

Це починається, це перші кроки браку медиків. Адже в нас є медики, які хворіють по другому разу. Тобто ті, які хворіли на початках і є зараз медики, у яких підтверджений коронавірус повторно. Тому до цього потрібно було готуватись ще тоді, з лютого. Не знаю, чи є якісь кроки в керівництва, поки що їх не бачила.

“НА ПОНАД 100 ЛІЖОК, Є ЛИШЕ 4 ТОЧКИ ПОДАЧІ КИСНЮ”
Яка ситуація із забезпеченням кисню в Чернівецькій обласній лікарні?

У нас є дуже проблемна ситуація в обласній лікарні, адже на понад 100 ліжок, є лише 4 точки подачі кисню. Тобто ми можемо надати одночасно допомогу тільки чотирьом пацієнтам, в яких розвивається дихальна недостатність.

Так і було на початку в нас. Ми мали дуже велику проблему, я почала говорити про це в соцмережах. Іноді навіть були такі важкі ситуації, коли доводилось забирати маску в однієї людини і давати іншій. Це було дуже складно. І коли приїхали до нас перші журналісти і почали це все висвітлювати на загальноукраїнському і навіть світовому рівні, тоді до нас долучилось багато волонтерів, і нам подарували  14 концентраторів. Сьогодні точну кількість не скажу, бо більшість з них дуже швидко виходить з ладу, адже концентратори подають меншу концентрацію кисню і вони не призначені для цілодобової роботи, а в нас вони працюють цілодобово. Навіть, якщо одному пацієнту він вже потрібен, то ми під’єднаємо іншого. Також у нас були кисневі подушки, які ми заправляли киснем і давали людям. Їх вистачало на 15 хв, іноді до 30. І ось ці всі речі надали нам волонтери.

Сьогодні у нас є 4 точки подачі кисню, і на ранок було 11 концентраторів. А у відділенні близько 70 пацієнтів, 30% з них потребують дотацій (постачання кисню. — Ред).

Необхідно встановлювати станції централізованого постачання кисню. Я знаю, що в інших областях ситуація з цим набагато краща, ніж у Чернівецькій.

Інфекційне відділення Чернівецької обласної лікарні, фото / Ольга Кобевко
“НАЙСТРАШНІШЕ — ПОЄДНАННЯ ІНФЕКЦІЙ”
Чимало лікарів повідомляють, що кількість кисневозалежних пацієнтів збільшилась, це так?

Це так. Ми повинні просто розуміти, що зараз період застудних захворювань, і це не лише коронавірус, є й інші респіраторні інфекції. Їх є дуже багато. Збудниками можуть бути різні віруси, які можуть нести ураження дихальної системи, і як наслідок може розвинутись дихальна недостатність. І найстрашніше, чого ми боїмося — поєднання цих інфекцій. Це може бути дуже складно і проблематично. Бо ми не знаємо, який може бути перебіг і наслідки. Це проблема.

Чи побільшало зараз важких пацієнтів, якщо порівнювати з попередніми двома місяцями?

Так, пацієнтів побільшало, адже багато сімейних лікарів вже починають лікувати вдома. Але розвиваються важкі пневмонії, люди ще певний час залишаються вдома, а вже потім скеровуються у стаціонар. У моєму відділенні судити про це не можна, тому що моє відділення вже якраз для середньоважкого і важкого перебігів. Бо ті пацієнти, які мають легший перебіг, вони перебувають на районному рівні, або амбулаторно, тобто вдома.

“МИ НЕ МОЖЕМО ЗАПОВНЮВАТИ ЛІЖКА ЛЕГКИМИ ХВОРИМИ”
Чи бували випадки, що у вашу лікарню привозили людей, яким госпіталізація не була потрібна?

Дуже багато. У нас є такі цікаві випадки, наприклад, є пацієнти, які почуваються десь так більш-менш, але за тими показниками, які ми діагностуємо, вони вже потребують госпіталізації і допомоги. Тоді нам доводиться їх вмовляти, щоб залишити їх в стаціонарі. А є навпаки такі люди, які хочуть госпіталізуватись, бо у них підтверджений коронавірус, але при цьому проявів хвороби немає. У них паніка і вони бояться залишатись вдома. У цьому випадку є дуже велика проблема, адже ми не можемо заповнювати ліжка такими легкими пацієнтами, адже у будь-який момент можуть привезти важкого пацієнта, якому ми не зможемо надати допомогу. Тут має працювати принцип медичного сортування. І справді, на нас дуже багато людей ображаються, тому що думають, що ми не хочемо їм допомогти.

Чому росте кількість хворих: це порушення карантину чи епідеміологічний процес?

Я думаю, тут є кілька факторів. Перше — ми більше тестуємо. Друге — дійсно, люди втомились від карантину чи розслабились, не можу сказати, яка причина такого більш легкого сприйняття епідзагрози. І вони більше контактують, більше збираються у великі групи, наприклад, на весілля, чи інші святкування. І період застуд цьому сприяє. Віруси взагалі люблять таку погоду: мряку і холод. Тому так.

ЧОМУ ТЕСТИ ІНОДІ НЕ ВИЯВЛЯЮТЬ КОРОНАВІРУС?
Чи бувають випадки, що в людини є усі ознаки COVID-19, а тести показують негативний результат?

Дуже багато. І останній приклад того — смерть лікаря з Почаєва Тернопільської області Івана Венжиновича. Він від перших днів працював з пацієнтами, хворими на COVID-19, і коли він сам захворів і був у важкому стані, його тести були негативними. Але там була типова клініка і, на жаль, цьому загиблому лікарю не буде враховано, як професійне захворювання і це неправильно.

З чим це може бути пов’язано, що тест не виявляє вірусу?

По-перше, може бути концентрація вірусу занадто низька, щоб її відчував апарат. По-друге, може бути вже період того, що вірусу вже немає, але розвинулись ускладнення. По-третє, може бути людський фактор під час дослідження і забору мазка.

Що у такому випадку робити хворому? Його госпіталізують без позитивного тесту?

Так, ми часто госпіталізуємо пацієнтів, навіть, якщо ПЛР — негативний, але ми бачимо типову клініку. І часто повторні зразки бувають позитивними.

Багато хто говорить про хвилі коронавірусу: де ми зараз? 

Я говорила ще раніше, що не потрібно розділяти на першу, другу хвилю. Ми просто можемо говорити про те, що збільшується чи зменшується кількість інфікованих, адже у нас не було зупинки циркулювання коронавірусу. Можна сказати, що у нас зараз друга хвиля. У нас на Буковині вона почалася після серпня, адже побільшало весіль і ми спостерігали збільшення кількості інфікованих. І зараз зі зміною погоди, похолоданням, циркулюванням інших вірусів, ми знову бачимо збільшення кількості пацієнтів.

 

ЧОГО ОЧІКУВАТИ ДАЛІ?
Як вважаєте, чого очікувати від коронавірусу в осінньо-зимовий період?

Найстрашніше, це поєднання кількох інфекцій разом із коронавірусом, бо ми ще не можемо знати, як буде протікати захворювання. У нас ще немає такого досвіду. Але це дуже страшно, бо ми знаємо, як минає одне захворювання, як протікає інше, тож якщо вони поєднаються в одному організмі, це буде не дуже приємна ситуація. І ми ще не знаємо, як будемо до цього підходити у лікуванні.

Чому в Україні коронавірус “прокидається” після 22:00? Адже багато обмежувальних заходів, приміром на роботу барів і ресторанів, починають діяти саме з цього часу.

Я не розумію цього і не хочу розуміти. Перший момент: я дуже не розумію нашого вибіркового карантину. Я не розумію державу, в якій школа закрита, а ресторан відкритий. Не може садочок бути закритим, а нічний клуб відкритим. Це ненормально. Краще б ресторани були зачиненими вдень, напевно, там би було менше людей, ніж вночі. Це нонсенс, який дуже непотрібний зараз.

Як оцінюєте ситуацію з COVID-19 в Україні, яка вже виникла? Чи є вона критичною і чи можливий медичний колапс, як це ми бачили в Італії та Іспанії?

Ні, вона не є критичною, звичайно, хотілось би краще. Я сподіваюсь, ми не дійдемо до колапсу. Сподіваюсь, нам вистачить сил і засобів, допоки не буде винайдена вакцина. Коли винайдуть вакцину, ситуація буде керованою і я дуже чекаю цього часу і сподіваюсь, це буде якнайшвидше. Коронавірус — непередбачувана інфекція, це те, що вразило цілу планету — і це дуже страшно.

ЧОМУ ЗА ЛІКУВАННЯ ДОВОДИТЬСЯ ПЛАТИТИ?
Чи є безкоштовне лікування від COVID-19, яке ще навесні гарантувала держава і виділила на це 66 мільярдів гривень? Чому пацієнтам доводиться платити за лікування COVID-19?

Чому людям довелось платити за ліки? Мабуть, не через те, що в нас десь чогось немає, а через те, що у нас — безконтрольна ситуація. У нас просто немає контролю, чи є ліки, чи їх немає. У нас є дуже велика проблема, бо кожен чиновник, кожен високопосадовець намагається на загал перед мікрофоном сказати, що у нас справді безкоштовне лікування і всі пацієнти з коронавірусом мають його отримати. А в цей час, ми, медики, залишаємось у тих костюмах, респіраторах і окулярах посеред відділення біля ліжка пацієнта. І нам пояснити йому дуже важко, чому він почув по телебаченню, що має бути безкоштовне лікування, а його родині доводиться купляти велику кількість ліків, щоб його врятувати.

Я навіть коли мала ефіри з міністрами в засобах масової інформації, я скільки раз просто просила: не шкодьте, просто не говоріть такі речі. А якщо ні, то контролюйте ті місцеві органи, які повинні відповідати за закупівлю ліків.

Лікарі не можуть відповідати за матеріальну базу: наявність ліків, кисню, апаратів в медзакладах, бо ми не маємо таких повноважень. Ми працюємо своїм розумом, своїми руками, своїм досвідом.

Чи забезпечена Чернівецька обласна лікарня необхідними ліками для пацієнтів з COVID-19?

Наша обласна лікарня частково забезпечена препаратами, які є в переліку протоколу медикаментозного лікування коронавірусу. Але деякі речі люди змушені докуповувати ще, враховуючи індивідуальний підхід до пацієнта. Можливо, у людини розвинулись ускладнення з боку інших органів і потрібно ще якісь інші медикаменти.

Скільки доводиться заплатити за лікування пацієнту, у якого перебіг захворювання середньої важкості, або важкий?

По-перше, все залежить від того, які медикаменти і в якій кількості є у відділенні. По-друге, знову ж — індивідуальний підхід — які в людини розвинулись ускладнення і які саме потрібні препарати. Це все окремі випадки, а не узагальнені. Дійсно, це коштовно, бо препарати недешеві, які призначають для розрідження крові, антибіотики, деякі додаткові ліки. І дуже страшно те, що препарати, на яких був попит в аптеках, дуже страшно змінювались в ціні. Знову ж таки, це питання безконтрольності в державі, бо ціни потрібно контролювати, особливо в такий період.

Що б Ви змінили, зважаючи на Ваш досвід, у підході до лікування коронавірусу?

Ой, багато що: підхід до медиків, їхнє тестування, резерв медперсоналу, правильний режим роботи. Окрім того, що необхідне матеріальне заохочення, бо ми ризикуємо життям, повинна бути і реабілітація навіть психологічна. Також медичні заклади повинні бути розмежовані, щоб медичне сортування було правильним. І забезпечення медзакладів киснем, медикаментами. Також правильні протоколи, наукові дослідження, які в Україні майже не проводяться.

далі буде

Більше читайте тут: https://tsn.ua/coronavirus/bagato-lyudey-obrazhayutsya-bo-dumayut-scho-mi-ne-hochemo-yim-dopomogti-1649975.html?fbclid=IwAR2o_mfXiSSY0OlhD4TYVGrCN4VvchbXEbbegNeBeQBijpMzHQXgXpG8gHk

peredplata

1 thought on ““Важко пояснити пацієнту, чому за лікування COVID-19 доводиться платити”: інтерв’ю з лікаркою Ольгою Кобевко

Comments are closed.