Чи можна комбінувати різні вакцини від COVID-19? Пояснення фахівців

Вакцинація – найкращий та єдиний захист від важкого перебігу хвороби COVID-19, госпіталізації чи смерті. Національна служба здоров’я України нагадує, які вакцини від COVID-19 використовують у нашій державі. А також відповідає на питання, чи можна їх комбінувати.

В Україні для щеплення від COVID-19 використовують чотири вакцини:

  1. Інактивовану вакцину CoronaVac від Sinovac
  2. Векторну вакцину AstraZeneca (Vaxzevria, Covishield, SKBio) різних виробників;
  3. мРНК-вакцини Comirnaty від Pfizer-BioNTech та
  4. Moderna (mRNA-1273, Spikevax).

Усі вони схвалені ВООЗ та потребують дводозного введення. Відповідно до інструкцій інтервал між введенням першої та другої дози вакцин складає для:

✔ CoronaVac/Sinovac – 14-28 днів;

✔ Comirnaty/Pfizer – 21 день;

Moderna – 28 днів;

✔ AstraZeneca – 4-12 тижнів.

Чи можна комбінувати різні вакцини?

  • Вакцини AstraZeneca, вироблені на різних майданчиках, є взаємозамінними, адже їхня технологія виробництва і склад є ідентичним. Якщо перше щеплення було зроблене вакциною індійського виробника, то другу дозу можна отримати вакциною, виготовленою в Європі або Південній Кореї та навпаки.
  • Якщо перша доза введена мРНК-вакциною (Comirnaty чи Moderna), найкраще використати ту саму вакцину для наступної дози.
  • Якщо мРНК-вакцина того самого виробника недоступна, для другого щеплення можна використати вакцину на платформі мРНК іншого виробника. Інтервал між першою і другою дозами становитиме 28 днів.
  • У випадку важкої реакції на введення першої дози вакцини AstraZeneca або якщо ця вакцина недоступна, для другого щеплення можна використовувати мРНК-вакцину (Comirnaty або Moderna). Інтервал між першою і другою дозами – 12 тижнів.
  • Вакцину CoronaVac/Sinovac не можна комбінувати з іншими вакцинами.

Особи, які отримали дві дози вакцин, зареєстрованих в Україні та схвалених ВООЗ, за змішаною схемою, вважаються повністю імунізованими.

peredplata