Чернівецький університет розмістять на туристичних листівках доповненої реальності

Чернівецький університет відсканували та зробили 3D-модель у проєкті «Кишенькова країна». Тривимірну модель розмістять на туристичних листівках доповненої реальності, які можна буде подивитися за допомогою смартфону і розробленого туристичного додатку.

 

Зараз це вищий навчальний заклад, який облаштували у цих приміщеннях після Другої світової війни, однак про все по черзі. Крокуємо від історичної назви «Резиденція митрополитів Буковини і Далмації». Коли буковинські землі увійшли до складу Габсбурзької монархії 1775 року, вони були приєднані до Галичини. Однак місцеве населення прагнуло більшої автономії у складі імперії, тож Буковина всіма силами намагалась відділитись і 1849 року після революції їй це вдалося. Та і на цьому прагнення до автономії не зупинилось – у повітрі повисла ідея створення Буковинської митрополії. 1863 року Франц Йосиф І затвердив план її будівництва, а через 10 років митрополія почала діяти.

 

Резиденція митрополитів вийшла дійсно масштабною і цілком відповідає своєму розташуванню у столиці коронного краю. Складається з 3 корпусів: Митрополичого, Семінарського та Монастирського. Між корпусами резиденції розбитий регулярний сад. Автор проєкту – чеський архітектор Йозеф Главка. Архітектурний стиль ансамблю – еклектика, в якій мавританські та готичні мотиви на фасадах гармонійно переплелись із гуцульськими мотивами у інтер’єрних розписах. Сьогодні Чернівецький національний університет має статус пам’ятки матеріальної спадщини ЮНЕСКО.

 

«Найкращий сувенір – це місто, яке можна взяти завжди з собою в кишеню. Запросити у подорож, привезти клаптик спогаду, подарувати емоцію – сучасні технології творять неймовірне. Кишенькове місто – проєкт, який популяризує архітектуру міст через сувенірну AR-продукцію. Ми привертаємо увагу до руйнування історичних пам’яток, а усі оцифровані моделі віддаємо фахівцям для реставрації та реконструкції», – говорить команда SKEIRON.  

 

Мандрувати Україною можна реально або віртуально. В одній руці – смартфон, в іншій поштівка з зображенням замку, палацу, сакральної пам’ятки, а на звороті qr-код для сканування. Усі оцифровані об’єкти будуть доступні у форматі 3D-моделей та доповненої реальності на IOS та Android в додатку «Pocket City AR» з аудіогідом української та англійською мовами. Цей додаток створено для прихильників інтелектуального та інтерактивного туризму і несподіваних відкриттів культурної спадщини.  

«Кишенькова країна» – це наймасштабніше 3D-оцифрування об’єктів матеріальної культурної та архітектурної спадщини України за підтримки УКФ. Під час експедиції команда SKEIRON охопила усі 24 регіони та АР Крим зі сходу на захід і з півночі на південь і оцифрувала 40 об’єктів архітектурної спадщини. 

peredplata