Українські сили, вочевидь, стабілізували свій оборонний периметр у Бахмуті — британська розвідка

 
Бахмут, добровольчій підрозділ Хартія. Фото: Тарас Ібрагімов/Суспільне

Протягом вихідних українські сили, ймовірно, стабілізували свій оборонний периметр у Бахмуті після попереднього просування російських військ на північ міста. Про це інформує Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки. Загалом українська оборона Бахмута продовжує виснажувати сили з обох сторін, відзначили британські розвідники.

За даними британської розвідки, приблизно 2 березня російський удар зруйнував міст через єдину дорогу з твердим покриттям до Бахмута, яка все ще перебуває під контролем України. Бездоріжжя, ймовірно, перешкоджає українським зусиллям з постачання, оскільки все частіше використовуються ґрунтові дороги, наголошують у розвідці Великої Британії.

Розвідники також відзначили, що публічні розбіжності між ПВК “Вагнер” і Міністерством оборони Росії щодо розподілу боєприпасів підкреслюють складність утримання високого рівня особового складу та боєприпасів, необхідних для просування росіян з їхньою нинішньою тактикою.

Що відомо про ситуацію в Бахмуті

Головнокомандувач ЗСУ Залужний та командувач Східного угруповання військ Сирський на засіданні Ставки 6 березня висловились за продовження оборони Бахмута та подальше посилення позицій. У вечірньому зверненні президент повідомив, що військові у місті отримають допомогу.

Штурми Бахмута та навколишніх населених пунктів продовжуються, повідомив Генштаб ЗСУ зранку 7 березня.

Шляхи постачання у Бахмут не перерізані: військовим доставляють зброю, медикаменти, евакуюють поранених, повідомив ввечері 5 березня речник Східного угруповання військ Сергій Череватий.

Бої за Бахмут тривають з літа 2022 року. Російська армія після відводу Сил оборони від Соледара в кінці січня 2023 року зосередилась на штурмах. Бахмут став політичною ціллю для росіян, переконані в українському військовому командуванні. РФ намагається продемонструвати захоплення відносно великого міста (у Бахмуті до війни проживали приблизно 70 тис. людей), адже останні співмірні “досягнення” були в червні 2022 року (захоплення Сєвєродонецька, а згодом Лисичанська).

Вуличні бої у місті, за свідченнями українських військових, безупинні й ускладнюються тим, що тут більш як чотири тисячі цивільних, які з різних причин відмовляються евакуюватись.

За даними заступника міського голови Олександра Марченка на 4 березня, дороги в Бахмут прострілюють російські війська, але можливіть вивозити людей та доставляти туди гуманітарну допомогу залишається. В місті працюють лікарі, поліція, рятувальники, волонтери. Електрики, опалення, водопостачання немає, зв’язок — поганий.

peredplata