На Буковині спостерігачі  ОПОРИ не зафіксували проведення конференції ОПЗЖ

Довготермінові спостерігачі ОПОРИ у Чернівецькій області не зафіксували процес  проведення конференції  Опозиційної платформи – «За життя», оскільки за вказаною  в  анонсі локацією у зазначений час нікого не було. При цьому, повідомлення про конференцію для ЗМІ було зроблене не за 5 днів до її проведення, як передбачено Виборчим кодексом, а за 3 дні.

16 вересня на своєму сайті «Опозиційна платформа – За життя»  повідомила про проведення конференції Чернівецької регіональної  партійної організації. Конференція мала відбутися 19 вересня о 9:00 на території Кузминського лісництва, с. Валя Кузми, з метою висування кандидатів у депутати до місцевих рад та очільники міст, селищ і сіл Чернівецької області. 

Проте за вказаною локацією та у зазначений час конференції спостерігачі ОПОРИ не побачили. Вони зафіксували локацію та час

 

 

При цьому, представники політичної сили повідомили Чернівецьку обласну територіальну виборчу комісію про проведення конференції, де зазначено, що вона відбудеться 19 вересня о 9:00. Згідно з даними журналу реєстрації вхідних документів ТВК,  повідомлення до територіальної комісії надійшло 17 вересня о 16:50.

 

За словами спостерігача, о 9:00 він не помітив жодного припаркованого автомобіля, ніякої партійної символіки, як і представників ЗМІ чи самих представників ОПЗЖ поблизу в’їзду на територію лісництва. Вхідні двері у будівлю лісництва були зачинені, а на стук у двері ніхто не реагував.  Чоловік, котрий живе поруч із лісництвом також сказав спостерігачеві, що жодних активностей не помітив.

Разом з тим, на сайті політичної партії є опублікована інформація про те що конференція відбулася: «19 сентября состоялась конференция Черновицкой областной организации партии «Оппозиционная платформа – За жизнь», на которой были выдвинуты кандидаты в депутаты местных советов и кандидаты на должности председателей городских, сельских и поселковых советов Черновицкой области, утверждена предвыборная программа». При цьому, списку висунутих кандидатів у депутати та кандидати в очільники міст та сіл, на сайті не оприлюднено.

Зазначимо, що наразі посилання на акредитацію журналістів для відвідування конференції – не дійсне.

Дмитро Баб’юк, представник партії «Опозиційна платформа – За життя»,  прокоментував так ситуацію: «Там немає чіткої вулиці, на конференцію ми їхали за навігатором, тому не можу сказати нічого».

Обласний координатор Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області Богдан Старик зазначає:

«Для дотримання стандартів відкритості та прозорості виборчого процесу та всіх його процедур необхідно вказувати більш точну локацію місця проведення конференції. Представники ОПЗЖ, при цьому, анонсували конференцію за локацією «Кузьминське лісництво», загальна площа якого складає більше 4282 гектарів».

ОПОРА зазначає, що згідно з календарним плану основних організаційних заходів з підготовки та проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року, повідомлення відповідної територіальної виборчої комісії у письмовій формі про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів у депутати та в очільники міст, сіл та селищ,  представники політичних сил мають здійснити не пізніше як за день до дня проведення зборів, конференції.

Згідно ч. 2-4 статті 218 Виборчого кодексу України про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів організація партії повідомляє у письмовій формі відповідну територіальну виборчу комісію не пізніш як за день до дня проведення зборів, конференції. Повідомлення про час і місце проведення зборів, конференції організації партії з метою висування кандидатів у депутати, порядок акредитації на таких зборах, конференції представників засобів масової інформації, визначений його організаторами, не пізніш як за п’ять днів до дня проведення зборів, конференції розміщується на офіційному веб-сайті організації партії, а у разі його відсутності – на офіційному веб-сайті партії. Про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів організація партії повідомляє також засоби масової інформації. Порядок акредитації представників засобів масової інформації на таких зборах, конференції визначає організатор заходу.

 

Богдан Старик, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у  Чернівецькій області.

peredplata