Секретний літак із Нурсултану приземлився у Дубаї

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя: 
– Там нерухомість сім’ї Назарбаєва та екс-глави КНБ
Борт E35L літака Embraer Legacy 650, який вилетів зі столиці Казахстану близько 22:00 (мск), приземлився у Дубаї у Міжнародному аеропорту Аль-Мактум. Дані про політ були приховані. Літак може належати Національній гвардії Казахстану – повідомлялося, що відомство отримало Embraer Legacy 650 у січні 2020 року.
Раніше некомерційна група C4ADS спільно з OCCRP публікувала розслідування, згідно з яким у Дубаї знаходиться незареєстрована нерухомість сім’ї екс-президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва. За даними авторів розслідування, резиденції в Дубаї є у ​​онука Назарбаєва – Нуралі Алієва, колишнього керівника Комітету Нацбезпеки Каріма Масімова та зятя Нурсултана Назарбаєва Тимура Кулібаєва.
Нагадаємо, Масімова було знято з посади голови Комітету Нацбезпеки ввечері 5 січня. Про його зняття стало відомо приблизно одночасно з вильотом борту E35L.
Як повідомляв OCCRP з посиланням на реєстраційні дані нерухомості ОАЕ, Алієв володіє трьома резиденціями в мікрорайоні Джумейра-Біч Резіденс на узбережжі Перської затоки та ще однієї в елітній яхтовій пристані Марина в Дубаї.
Масімов володіє апартаментами у дубайському комплексі Executive Towers та апартаментами в районі Dubai International City, пишуть автори розслідування. Це поряд із аеропортом, де сів борт E35L.
Зятю Назарбаєва, мільярдеру Кулібаєву, належать апартаменти на штучному острові Palm Jumeirah. Там же у грудні команда Олексія Навального знайшла апартаменти у депутата Держдуми, екс-глави ДНР Олександра Бородая.
Раніше головний редактор “Ехо Москви” Олексій Венедиктов повідомляв, що Назарбаєв готується покинути Казахстан «заради лікування». У липні 2020 року екс-президент Казахстану вже літав на “посткоронавірусну терапію” до клініки свого близького друга шейха Мохаммеда, еміра Дубая та прем’єр-міністра ОАЕ.
Нагадаємо, у Казахстані четвертий день не вщухають протести, спричинені різким підвищенням цін на скраплений газ. Мітинги розпочалися 2 січня у Жанаозені, пізніше жителів міста підтримали у багатьох інших населених пунктах. До вечора 4 січня протести, на які люди здебільшого виходять із політичними вимогами, охопили більшу частину країни. 5 січня протести посилилися, силовики відкрили вогонь по мітингувальникам, є загиблі. Рада колективної безпеки ОДКБ оголосила, що в Казахстан буде запроваджено “миротворчі сили”.
На зображенні може бути: 4 людини, люди сидять та люди стоять
 
 
 

peredplata