УЄФА відкрила справу проти “Фенербахче” через скандування фанів імені Путіна: що про це відомо

 

УЄФА відкрила дисциплінарне провадження проти “Фенербахче” через поведінку турецьких фанів під час матчу-відповіді другого кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів. Про це повідомляється у пресрелізі організації.

“Динамо” здобуло перемогу над “Фенербахче” у додатковий час матчу з рахунком 2:1. Однак сам матч пройшов зі скандалом: турецькі вболівальники скандували ім’я та прізвище президента Росії Владіміра Путіна після епізоду з забитим м’ячем киян.

Першим на поведінку турецьких фанів відреагував головний тренер “Динамо” Мірча Луческу. Румунський тренер проігнорував пресконференцію після матчу, звернувши увагу, що засмучений подібною поведінкою вболівальників “Фенербахче”.

Тепер ж інцидент під час матчу “Фенербахче” – “Динамо” буде розглянутий дисциплінарним комітетом УЄФА. Коли саме буде розглянута справа – не повідомляється.

У “Фенербахче” вже відреагували на поведінку своїх вболівальників. У заяві турецького клубу вказано, що скандування фанів не відповідають цінностям, які пропагує “Фенербахче” та нагадали, що були одними з тих, хто відгукнувся на ідею благодійних матчів, які організували “Динамо” та “Шахтар” у квітні.

“Наш клуб був першим, хто відреагував на початок війни 24 лютого 2022 року. Ми б хотіли наголосити ще раз, що наш мессадж, який ми поширюємо усіма можливими каналами, полягає у тому, що війна – це не хоробрість, а боягузтво”, – сказано у заяві “Фенербахче”.

Як відреагували в Україні на скандування фанів “Фенербахче”?

  • “Ми не зрозуміємо слів підтримки російського вбивці та агресора, який вільно вбиває українців та руйнує нашу країну. Навіть футбол, який так люблять у Туреччині, має свої межі” (Василь Бондар, посол України в Туреччині).
  • “Весь цивілізований світ підтримує Україну, а фани “Фенербахче” підтримують путлера, який чинить геноцид українців” (Артем Кравець, ексфорвард “Динамо”).
  • “У матчі кваліфікації Ліги чемпіонів вболівальники “Фенербахче” скандували ім’я президента Росії Владіміра Путіна, а вболівальники київського “Динамо” – ЗСУ. ЗСУ перемогли Владіміра Путіна на турецькому полі з рахунком 2:1. Надавали стусанів в Туреччині, надають і в Україні. Радимо турецьким фанатам бути на стороні переможців” (Олег Ніколенко, речник МЗС України).

Що відомо

  • Завдяки перемозі “Динамо” гарантувало собі груповий раунд єврокубків. У разі вильоту у третьому раунді кваліфікації Ліги чемпіонів, кияни автоматично потраплять у групу Ліги Європи.
  • “Фенербахче” продовжить виступи в єврокубках у третьому раунді кваліфікації Ліги Європи. Суперником турецької команди на цій стадії стане чеський “Словацко”.

peredplata