Чернівецька єпархія ПЦУ відреагувала на антиукраїнскі висловлювання служителя РПЦвУ Василя Савки.

 

Про це йдеться на сторінці єпархії ПЦУ у Фейсбуці.

«Варто зауважити, що висловлювання одного з кліриків Російської православної церкви у Чернівецькій області суперечать Новозавітнім заповідям любові. Поведінка цього священнослужителя непокоїть віруючих нашої церкви і патріотичну громадськість краю. Ми не можемо стояти осторонь, коли розпалюють міжетнічну ворожнечу та намагаються дестабілізувати ситуацію у нашому краї», – йдеться у заяві.

Православна церква України на Буковині молиться за мир і спокій у нашій державі.

У ПЦУ висловили жаль, що з боку священноначалля РПЦвУ, якому підвладний даний митрофорний протоєрей Василь Савка, не було застосовано церковних обмежень відповідно до канонічних правил і щонайголовніше не було принесено щирого розкаяння перед буковинською громадою за вчинки свого підлеглого.

Крім того, у єпархії ПЦУ нагадали, що всі хто себе іменують православними християнами, повинні перебувати у мирі та любові.

«Тому закликаємо ієрархів московського патріархату, консисторія яких знаходиться у Чернівцях, врегулювати непросту ситуацію що склалася, попросити прощення у буковинців та вжити заходів щодо недопущення подібних інцидентів у майбутньому. Христос посеред нас!», – підсумовується в заяві.

Нагадаємо, 18 квітня цього року п’яний водій автомобіля Renault Megane у селі Коровія поблизу Чернівців погрожував та голосно лаявся у бік перехожих та співробітників поліції. Ним виявився священник РПЦвУ Василь Савка, який кричав що «України немає», та що «прийдуть румуни» через пів року і він застрелить поліцейських, якщо вони не вивчать румунську мову. 

Після цього Глибоцький суд подав запит до СБУ щодо висловлювань священника РПЦвУ Василя Савки під час затримання.

Глибоцький районний суд оштрафував Василя Савку на 17 тисяч гривень та позбавив його права керувати транспортними засобами на один рік.

Попри те, що Савка є настоятелем парафії РПЦвУ в селі Балківці Новоселицького району Чернівецької області та в день правопорушення він був на святкуванні престольного свята у скиту Похвали Пресвятої Богородиці РПЦвУ в селі Великий Кучурів, Чернівецько-Буковинська єпархія РПЦвУ ніяк не прокоментувала нетверезе водіння служителя Савки і його антиукраїнські вислови, образи та погрози поліцейським.

Водночас відкрито кримінальне провадження через вислови служителя РПЦвУ Василя Савки. Крім цього Савка потрапив до бази «Миротворця».

Минулого року в Чернівецько-Буковинській єпархії РПЦвУ бажали Савці багато років життя і вітали із днем народження.

peredplata