У Білорусі призначають росіян-командирів, щоби примусити воювати – МКІП.

ЛУКАШЕНКО (ПО ЦЕНТРУ) З МІНІСТРОМ ОБОРОНИ ВІКТОРОМ ХРЕНІНИМ (ПЕРШИЙ ЛІВОРУЧ) НА РОСІЙСЬКО-БІЛОРУСЬКИХ НАВЧАННЯХ У ЛЮТОМУ 2022 РОКУ. ФОТО: GETTY IMAGES

За даними української влади, в білоруській армії почали призначати росіян-командирів, аби притлумити спротив білоруських солдатів війні проти України.

ДжерелоЦентр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури

Дослівно: “В окремих частинах, дислокованих у районі м.Брест, відбуваються бунти – військовослужбовці, в тому числі офіцери, висловлюють своє небажання приймати участь у війні проти України. Також почастішали випадки виїзду офіцерів МВС із країни разом із сім’ями. 

Щоб стабілізувати ситуацію з Росії почали прибувати офіцери нижчої та керівної ланки, які призначаються на посади в ЗС Білорусі”.

Деталі: Як стверджує українська влада, на загальний психологічний стан вплинув указ самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка щодо мобілізації військовослужбовців запасу. 

Попри спроби державної пропаганди висвітлити це рішення як планове, білоруси, які підпадають під дію указу, думають над тимчасовим виїздом з країни, поки не завершиться війна Росії проти України.

Передісторія:

  • Українські військові та посадовці очікували, що Білорусь долучиться до російської збройної агресії в Україні до 21 години 11 березня. 12 березня білоруське міноборони повідомило, що перекидає до кордонів з Україною 5 батальйонно-тактичних груп.
  • Командування Повітряних Сил ЗСУ повідомило, що о 14:30 дня 11 березня російські літаки вилетіли з білоруського аеродрому, залетіли в повітряний простір України над Рівненщиною, розвернулись і обстріляли села поблизу держкордону України з Білоруссю. За кілька хвилин до оприлюднення цієї інформації для широкої громадськості, міністр оборони Олексій Резніков звернувся російською мовою до білорусів і закликав їх не вірити провокаціям російських окупантів та не допустити залучення білоруської армії до збройної агресії РФ проти України.
  • У Міністерстві оборони Білорусі відреагували, що здійснення ракетного удару по селах на прикордонні Білорусі та України є “фейком”.
  • Лукашенко проводить 11 березня офіційні перемовини із Путіним у Москві. Білоруський диктатор розповів своєму візаві, що буцімто українська армія планувала напад на Білорусь, тому він дякує, що Росія почала вторгнення і запобігла нібито “кривавій бійні”. Путін, натомість, пообіцяв розказати про “позитивні зрушення” в перемовинах російської делегації з Україною. Після зустрічі Лукашенка в Москві його прессекретарка анонсувала постачання Росією сучасної військової техніки до Білорусі.
  • Українська розвідка та Генеральний штаб Збройних Сил України повідомляли неодноразово, що Білорусь готується долучитися до російських окупаційних військ у війні проти України. Водночас, нібито білоруське військове керівництво провело анонімне опитування серед військовослужбовців, і більшість із них висловили цілковиту нехіть воювати з Україною.

peredplata