Відеовиступ президента України перед мусульманами світу

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає:
-Відеовиступ президента України перед мусульманами світу у столиці Катару Дохі перед початком Рамадану
Президент України Володимир Зеленський виступив із несподіваною відеопромовою на міжнародній конференції в столиці Катару, в Дохі в суботу, закликаючи докладати більше зусиль для припинення агресії Росії проти його країни.
“Росія свідомо хвалиться, що може знищити ядерною зброєю не лише певну країну, а й усю планету”, – сказав Зеленський.
“Ми повинні забезпечити, щоб цей священний місяць Рамадан не був затьмарений нещастям людей в Україні”, – додав він.
Наступного тижня має розпочатися мусульманський місяць посту Рамадан.
Український лідер також закликав країни-виробники енергії збільшити видобуток, щоб Росія не могла використовувати свої нафтогазові багатства для “шантажу” інших країн.
“Майбутнє Європи залежить від ваших зусиль”, – сказав Зеленський. “Я прошу вас збільшити виробництво енергії, щоб усі в Росії зрозуміли, що жодна країна не може використовувати енергію як зброю для шантажу світу”.
Зеленський також попередив, що жодна країна не застрахована від потрясінь російської війни на його країну, посилаючись на підвищення цін на продукти харчування, викликане перебоями в постачанні пшениці.
“Вони руйнують наші порти”, – сказав Зеленський. “Відсутність експорту з України завдасть удару по країнах у всьому світі”.
Росія є найбільшим у світі експортером пшениці, а Україна – п’ятою за величиною. Разом вони забезпечують 19% світових поставок ячменю, 14% пшениці та 4% кукурудзи, що становить більше однієї третини світового експорту зернових.
У суботу в столиці Катару розпочався 20-й Дохійський форум. У дводенній програмі беруть участь відомі доповідачі, зокрема політики, представники міжнародних організацій, лідери бізнесу, активісти та науковці.
Виступаючи на відкритті сесії, емір Катару шейх Тамім бін Хамад Аль Тані сказав, що війна Росії проти України показала “поза будь-яких сумнівів, що формули, на яких базувався міжнародний порядок після Другої світової війни та після закінчення холодів вже не діє”. Війна змінюється і стає дуже жорстокою. Світ повинен її зупинити”.

peredplata