Зеленський – народу Румунії: на території України вирішується доля всієї Європи

Президент України в понеділок, 4 квітня, звернувся до політиків і народу Румунії. Він наголосив, що зараз в Україні вирішується доля всієї Східної та Центральної Європи, а також Чорноморського регіону.

Звернення глави держави було опубліковане в його офіційному каналі в Telegram. Йому передувала хвилина мовчання в румунському парламенті в пам’ять про тисячі людей, які стали жертвами війни, розв’язаної Росією (щоб подивитися відео, доскрольте сторінку до кінця).

Зеленський, який перед тим щойно повернувся з Бучі, показав жахливі кадри зі звільненого від росіян міста й розповів, як загарбники розправлялися з беззбройним мирним населенням.

 

“Що вони робили на нашій землі з українськими людьми. І хочу, щоб зараз ви це побачили. Що залишили окупанти по собі. Прошу вибачення – відео жорстке, але це реальність… Назва нашого міста Буча тепер назавжди увійшла в світову історію. В історію воєнних злочинів. В історію винищення людей”, – наголосив президент.

У Росії відкрито закликають до геноциду українців

Він також згадав про статтю, опубліковану державним агентством РФ “РИА Новости”, де пропагандисти фактично обґрунтовували той геноцид, який їхні військові-вбивці зараз проводять в Україні. За словами голови держави, ця стаття – це один із доказів для майбутнього трибуналу проти російських воєнних злочинців.

“Сказано, що потрібно провести “деукраїнізацію” і “деєвропеїзацію” України. Сказано, що навіть назву нашої держави треба стерти. Фактично сказано, що загибель якнайбільшої кількості наших людей у війні тільки вітається… Я хочу, щоб ви мене зрозуміли: вони навіть не ховаються. Вони відкрито кажуть про мету вторгнення на територію України. Якби наша армія не вистояла, якби наш народ не піднявся на захист держави, вони зробили би те, що зробили в Бучі, – але на всій території України”, – сказав український лідер.

Зеленський зазначив, що Росія навіть не приховує своїх злочинних намірів, відкрито закликає до геноциду. І на це є дві причини.

Перша – це абсолютна неадекватність верхівки влади РФ, яка й віддає всі накази, розробляє плани геноциду в Україні та пропагує цю криваву війну.

“Ці люди – неадекватні. Вони втратили будь-який зв’язок із реальністю і готові пожертвувати мільйонами життів для того, щоб втілити свої божевільні ідеї”, – заявив президент.

Він додав, що схожі події відбувалися в Румунії, коли при владі був Ніколае Чаушеску, чий режим тримався лише на залякуванні, репресіях, жорсткій силі та обмані.

“Нічого світлого у ньому не було. Румунський народ повстав і захистив себе, врятував себе. Скинувши неадекватну владу. Бо це був єдиний шлях. Чаушеску, його дружину, оточення, його “Секурітате” неможливо було ні в чому переконати.

Так само неможливо переконати зараз у Росії і тих, хто пропагує війну”, – пояснив голова держави.

Друга ж причина полягає в тому, що в РФ вважають, що європейські лідери не зможуть їм ніяк завадити, що вони будуть слабкими. Там переконані, що Європі не вистачить лідерства, що європейські народи нездатні захищати цінності, які об’єднали континент.

Зеленський наголосив, що Україна – не остання ціль російської агресії. Бо якщо окупанти захоплять Одесу, від неї лише один крок до Молдови, яка також є ціллю для російської експансії.

“Тому оборона українцями власної держави – є фундаментальною передумовою безпеки і незалежності для Молдови. А отже передумовою миру в усьому великому регіоні Дунаю. Зараз саме на території України вирішується доля всієї східної і центральної Європи, Чорноморського регіону. Тому захистити свободу України, захистити свободу українців – це гарантувати безпеку Європі”, – підкресли він.

Що має зробити Європа

Запроваджених проти Росії санкцій недостатньо. За словами Зеленського, треба зробити так, аби РФ сама почала шукати миру з Україною та Європою, а для цього необхідно позбавити агресора всіх ресурсів, передусім фінансових і економічних.

“Євросоюз має нарешті ухвалити принципове рішення і закрити порти для російських суден. Зупинити транзит товарів та будь-яку економічну активність з Росією.

Обмеження потоку грошей за російські енергоносії не має альтернатив. Можна сперечатись, яким має бути формат: повне ембарго на постачання або програма на кшталт “нафта в обмін на продовольство”, – але це необхідно”, – сказав президент.

Але це ще не все. Кожен демократичний політик має захищати необхідність надання Україні всієї потрібної зброї, бо саме вона вирішить, хто вийде з цієї війни переможцем.

Також усі, від кого це залежить, мають робити все можливе для швидкого і неминучого притягнення до відповідальності всіх російських окупантів та їхніх керівників, які скоїли воєнні злочини проти мирного населення України.

“Вірю, що лідерство Румунії стане одним із вирішальних факторів для відновлення справедливості та захисту нормального життя як у нашому регіоні, так і в Європі загалом”, – додав Зеленський.

Взаємодія України та Румунії після нашої перемоги над РФ

Президент України висловив сподівання, що Румунія та румунські компанії візьмуть участь у відновленні України після війни. Він запропонував партнерам узяти шефство над окремим містом, регіоном чи галуззю, які постраждали від агресії Росії.

Голова держави також подякував усьому румунському народові за їхнє добре ставлення до українських переселенців, які втекли до Румунії від війни.

Як повідомляв OBOZREVATEL, Володимир Зеленський відвідав зруйновані російськими окупантами міста Київської області. Він на власні очі побачив, що зробили росіяни з Бучею, Ірпенем та Стоянкою.

peredplata