Рятують поранених бійців під обстрілами. Буковинка долучилась до госпітальєрів на Донеччині

Буковинка Єлена Ланівська вступила до батальйону госпітальєрів – разом з іншими медиками працює на Донеччині та довозить поранених українських бійців в лікарні. Нині Донбас один з найважчих напрямів оборони, російські війська продовжують там наступ.

Єлена за освітою фельдшерка, це її перший виїзд з батальйоном. Дівчина розповіла Суспільному, як відбувається вивіз людей та чому пішла на фронт. Публікуємо її розповідь прямою мовою.

На навчання було чотири дні

Це моя перша ротація. На навчання не було багато часу, моє тривало чотири дні – виключно про тактичну медицину та надання першої медичної допомоги.

Госпітальєри – це медичний батальйон. Ми працюємо в різних точках, але всі вони на лінії зіткнення. Тому висока ймовірність, що прямо біля тебе трапиться вибух. Наше завдання – доставити поранених до медичних закладів, ми кооперуємось з медиками збройних сил, які працюють на позиціях ЗСУ.

Найчастіше маємо справу з осколковими пораненнями та контузіями, бо працює важка артилерія. Кількість людей, яким допомагаємо, щодня різна. Важко сказати, що є графік роботи – просто буває тиша, коли можна відпочити. Але в будь-який момент ми готові зірватися і їхати за пораненими.

У кожного відпустка минає по-різному, у мене – така

Складно тоді, коли розумієш, що ти не всесильний: бувають випадки, коли вже нічого не вдієш. Мене мотивує те, що я знаю, чому тут перебуваю. Це допомагає викладатись на 100%.У дні тиші почуваюсь неспокійно. Сиджу і готуюсь до того, що якщо сьогодні тихо, то завтра буде дуже гаряче.

Ми перебуваємо тут постійно. Думаю, єдиний варіант виїхати, коли виникають термінові сімейні обставини. Виїзд – означає залишити своїх без бойової одиниці, а ми — команда. Не можу просто поїхати, бо захотілось на кілька днів додому.

Приїхала сюди, бо відчуваю себе кориснішою тут, ніж вдома і навички, які маю тут важливіші. Про те, що їду, майже нікому не казала, але виставила фото в Instagram, тому мої друзі знають, де я. На роботі сказала начальнику, що беру відпустку. У кожного відпустка минає по-різному, у мене – така.

Рятують поранених бійців під обстрілами. Буковинка долучилась до госпітальєрів на ДонеччиніНа фото Єлена Ланівська з пораненим. Фото надала Єлена

Раніше будь-яка цивільна людина могла доєднатись до батальйону “Госпітальєрів” та навчатись. Зараз в організацію беруть медиків за освітою, бо змоги довго вчитись, як було колись, немає.

Що відомо

“Госпітальєри” — український добровольчий медичний батальйон. З 2014 року організація працює на Донбасі та вивозить українських бійців.

Джерело: Суспільне Буковина

peredplata