Ленд-ліз для України

Ось так виглядає підписаний закон про ленд-ліз для України. А тепер розберемось, як він працюватиме – що, коли, за які гроші і т.д. Бачу, що запитань назбиралось дуже багато, і різні люди, зокрема Арестович, поширюють хибну інформацію. Відповім на основні моменти.
Що взагалі собою являє ленд-ліз? Це програма, за якою Білий дім зможе надавати Україні в позику чи оренду озброєння за значно спрощеними процедурами, без звичних бюрократичних перепон. Після закінчення війни використана військова техніка за цим законом може бути списана, а оплата за знищену техніку може не стягуватися. Умовно кажучи, “ось вам зброя, а після перемоги розберемось”.
Коли це запрацює? Тепер за законом у Байдена є не більше ніж 60 днів, щоб встановити конкретну процедуру нових поставок зброї Україні. Тобто крайній термін встановлення цієї процедури – 9 липня.
Але це не означає, що до цього моменту Україна не буде отримувати зброї. Зараз Києву постачають військову допомогу за декількома різними програмами, і це триватиме далі. Як пояснила послиня України в США Оксана Маркарова, ленд-ліз просто стане ще одним інструментом, через який можна буде співпрацювати зі США.
Сьогодні оборонні вантажі США надходять до України практично безперебійно. Щоб так було і далі, Джо Байден звернувся до Конгресу про виділення додаткових 33 млрд для України (з яких 20,5 млрд закладено на військову підтримку). Конгресмени пропонують збільшити cуму до майже 40 мільярдів доларів.
Важливо – виділення цих коштів є окремим від ленд-лізу. Ці гроші мають піти на фінансування решти програм, за якими Київ вже отримує зброю, і забезпечити її безперервну поставку.
Наразі до України ще продовжують надходити вантажі з попередніх пакетів. У Пентагоні кажуть, що грошей має вистачити до третього тижня травня – тому Джо Байден закликав обидві палати Конгресу ухвалити новий пакет для України якомога швидше, щоб не виникло жодних перерв.
І насамкінець: що запакують в ленд-ліз для України і в наступні пакети за іншими програмами? Поки що неясно. Щодо ленд-лізу, то чекаємо на ті деталі, які Байден має представити протягом 60 днів. Щодо інших пакетів, теж будемо дивитись. В останніх були гаубиці, БТРи, гелікоптери, дрони, ракетні системи і багато іншого.
В наступні дні та тижні буде багато новин та подій, тому будемо на звʼязку. А якщо маєте якісь питання – ставте їх у прямих ефірах Голос Америки Українською на Ютубі та Фейсбуці, щодня о 18:00 та 23:35. Спробуємо на них відповісти.

peredplata