Сепаратисти так втікали з-під Харкова, що аж опинилися на росії. Але  їх там зустріли не дружелюбно

Завдяки вагомому успіху української армії в битві на півночі Харківщини війна наближається до переломного моменту, вважають аналітики.

Подія: Підрозділ бойовиків-сепаратистів “лнр” так втікав з поля бою на Харківщині, що забрів аж у білгородську область. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України.

Деталі і коментарі: Російські прикордонники так званих своїх союзників зустріли не дружелюбно, бо виявляється, вони навіть не знають, хто разом з ними воює проти України.

“Хто ви такі, ніде ви не числитесь”, – так відреагували на бійців квазіреспубліки, тримають їх голодними і не знають, що з ними робити, оскільки ці вояки ніде за жодними документами не проходять.

Про це свідчить чергове перехоплення телефонної розмови нашими розвідниками. У ній дружина бойовика, який зараз перебуває на території тимчасово окупованого Бериславського району Херсонщини, розповідає своєму співрозмовнику про жахливе ставлення росіян до так званого 206-го полку “лнр”.

“Вони там потрапили в якийсь “заміс”, звідки виходили швидко-швидко і випадково в білгородську область забрели. Командування звалило, кинуло їх. За підсумками, командування десь дома, в Ровеньках. А вони там. Їх прикордонники спіймали і тримають. Не розуміють, хто вони і що з ними робити. Зараз там розбираються з цим полком. Якась купа людей зі зброєю, незаконно перейшли кордон”. – цитують розвідники уривок телефонної розмови.

Тимчасом вітчизняні та іноземні аналітики вважають, що росія програла битву за Харків. Зокрема, американський інститут вивчення війни (ISW) у своєму дослідженні робить висновок, що військові рф, найімовірніше, вирішили повністю залишити свої позиції навколо міста через успішний контрнаступ української армії та проблеми з підкріпленням своїх підрозділів. Саме завдяки вагомому успіху української армії в битві за Харків війна наближається до переломного моменту, переконаний відставний генерал Збройних сил Австралії Мік Раян.

“Завдяки цій перемозі мораль і впевненість української армії посиляться, – написав він у Twitter. – Росія тепер зосередилася на Донбасі. Але їй не вдалося здобути вагомих досягнень і там. Українські сили майже повністю зупинили рух ворога”

Водночас відставний генерал наголосив, це не означає, що росія скоро зазнає поразки. Але її армія швидко втратить здатність проводити наступальні операції.

Екскомандувач Збройними силами США в Європі Бен Ходжес написав у twitter, що у москві усвідомлюють реальність військової поразки рф в Україні. Таким чином він відреагував на заяву посла рф у США Анатолія Антонова, який 14 травня на пропагандистському  шоу “Соловйов Live” переконував, що капітуляції росії в Україні не буде.  

“Це означає, що вони справді розглядають цей сценарій як реальну можливість”, – зазначив Ходжес.

“Україна не зацікавлена в затяжній війні з росією, як і будь-хто у світі. Ми не можемо покінчити з війною в цьому місяці, але можемо в цьому році. Рецепт перемоги простий: реальне нафтове ембарго + танки, літаки та артилерія. Покінчимо з цим разом”, – написав у своєму Telegram радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк

peredplata