Війна закінчиться швидше, ніж всі очікують — Бернар Леві

Бернар-Анрі Леві не є політиком, не є політичним і військовим аналітиком, але я дуже уважно прислуховуюсь до його слів. Бо ця людина, видатний французький кінорежисер, філософ, письменник, який слів на вітер не кидає. Часто його слова стають пророчими. Про це говорять і журналісти, і політики, і дипломати.
Наприкінці осені 2004 року, після президентських виборів в Україні Бернар-Анрі Леві відвідав Київ. Він сказав, що опозиція переможе. А вже в грудні 2004 року вибухнула Помаранчева революція. Президентом став Віктор Ющенко.
У 2013 році, після відмови Януковича підписати з ЄС Угоду про асoціацію Бернар-Анрі Леві знову приїхав до Києва і заявив, що Україна неодміно стане на шлях Євроінтеграції. За лічені дні після цього Україну і світ потрас спалах нової революції — Євромайдан.
Невдовзі Бернар-Анрі Леві представить світові свій новий фільм “Чому Україна” (Pourquoi l’Ukraine), присвячений восьми рокам української незалежності – від Революції Гідності до масштабного вторгнення російської армії в Україну. Анонси фільму вже є в мережі. https://www.youtube.com/watch?v=BJQ6LiDb69M
У фільм увійшли як кадри хроніки, яку Леві знімав під час Майдану в 2014 році, так і події, що Леві зафіксував на плівку протягом останніх місяців — оборону на підступах до Миколаєва, наслідки масових вбивств та злочинів проти людства в Бучі, непокору в Києві та спротив Одеси.
Ця стрічка — не перша в творчому досвіді Леві. Драматург та філософ побачив та зафільмував багато воєн світу. Він побував в Афганістані, Сирії, Іраку, був свідком воєн на Балканах, проте саме до України відчуває найбільш пієтет. Леві запевняє, що саме в Україні сьогодні вирішується майбутнє Європи та всієї європейської цивілізації, а також закликає світ зупинити Росію та особисто Володимира Путіна.
Французький режисер Бернар-Анрі Леві, який на власні очі побачив агресію РФ в Україні, знімаючи документальний фільм у нашій країні, заявив, що разюча відмінність цих бойових дій від інших полягає у злочинному режимі глави країни-агресора Володимира Путіна. Кінематографіст побував у “пеклі” Афганістану та Бангладеша. Але, за його словами, такої жорстокості не бачив ніде. Але вона завершиться крахом Кремля швидше ніж усі думають.
І я, чомусь, вірю його словам.
Ростислав Демчук,
власкор “ЧАСу”, Брюссель

peredplata