Правоохоронці Буковини наголошують: у разі зникнення рідних та близьких у зоні бойових дій, одразу звертатись на 102

Правоохоронці Буковини наголошують: у випадку зникнення цивільних, військовослужбовців ЗСУ чи представників інших збройних формувань на території проведення бойових дій і тимчасово окупованих територіях України, одразу звертатися на спецлінію «102». Яка інформація потрібна для розшуку безвісти зниклих, що допомагає та заважає встановити місцезнаходження людини правоохоронцям, – розповідає заступник Слідчого управління ГУНП в Чернівецькій області Дем’ян Голянський.

Коли до поліції надходить повідомлення чи заява про безвісти зниклу особу, слідчі враховують відомі обставини події та розпочинають кримінальне провадження з відповідною правовою кваліфікацією за:

  • статтею 115 (Умисне вбивство);
  • статтею 146 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини);
  • частиною 3 статті 110 (Посягання на територіальну цілісність і недоторканість України що передбачає загибель людей);
  • частиною 2 статті 438 (Порушення законів та звичаїв війни що охоплює вчинення умисного вбивства особи) Кримінального кодексу України.

Після цього поліцейські здійснюють необхідні слідчі (розшукові) заходи для встановлення місця знаходження зниклої особи.

З початку повномасштабної війни росії проти України у ГУНП в Чернівецькій області створена робоча група з прийому звернень громадян про зникнення безвісти та викрадення людей в умовах воєнного стану.

– Розшуком безвісти зниклих осіб повинні займатися виключно уповноважені представники правоохоронних органів. При цьому ми не відмовляємось від допомоги небайдужих громадян, але ця робота має координуватись правоохоронцями, насамперед для того, щоб не зашкодити особі, яку розшукують. Іноді самостійний розшук зниклих родичами та розповсюдження інформації про це в соцмережах може зашкодити у процесі розшуку людини, – розповідає полковник поліції Дем’ян Голянський.

Інформацію про безвісти зниклих осіб співробітники Національної поліції України постійно узагальнюють та обмінюються нею з представниками інших правоохоронних органів для здійснення ефективних заходів під час розшуку осіб.

Джерело: Відділ комунікації поліції Чернівецької області

 

peredplata