«Це війна». У Міноброни закликали чоловіків бути готовими вирушити на фронт

 

«Це війна. І як би нам не хотілося це визнавати, але ми несемо втрати. Ці втрати можуть бути безповоротні або санітарні, а іноді такі, що людина залишилася живою, але не може повернутися назад у стрій. Це означає, що Генштаб і весь сектор безпеки та оборони повинні мати можливість залучати резерви, поповнювати лави з мобілізаційного резерву», — сказав міністр, якого цитує видання НВ.

Також, коментуючи потреби української армії у техніці від західних партнерів, Рєзніков додав, що це, в першу чергу, війна ресурсів, на якій ніколи не буває достатньо ні людського, ні технічного ресурсу (озброєння).

Нагадаємо, раніше у Збройних Силах України розповіли, скільки ще, за потреби, українців можуть мобілізувати на службу.

На початку серпня генерал-майор ЗСУ, командувач ОК Південь Андрій Ковальчук у інтерв’ю виданню Tablet розповів, що до армії можуть мобілізувати ще близько 500 тисяч українців, пише НВ.

«У нас уже мобілізовано пів мільйона людей, і ми можемо мобілізувати ще пів мільйона, якщо це буде необхідно. Що нам зараз потрібно для продовження операції, так це більше важкого озброєння», — зазначив він.

22 серпня Міністерство оборони України повідомило, що станом на зараз Україну захищає близько 1 млн осіб. Особи, мобілізовані після 24 лютого, будуть служити і далі. Згідно з законом, повернутися додому вони можуть у випадку демобілізації. Утім, аби давати бійцям час на відпочинок та відновлення сил, їх необхідно змінювати іншими угрупуваннями, тому під час мобілізації можуть бути сформовані нові військові групи для того, щоб проводити ротацію.

Щодо черговості призову — спочатку мобілізаційні розпорядження отримують резервісти, колишні учасники АТО й ООС, особи, які мають бойовий та військовий досвід. Перевага віддається досвідченим призовникам, проте це не виключає того, що відбувається мобілізація людей, які не мають відповідного досвіду.

Людину без військового досвіду не можуть відправити у гарячі точки на фронті. Спочатку вона зобов’язана пройти навчання та підготовку.

Фізичну придатність потенційних призовників визначають лікарі під час проведення військово-лікарської комісії. У деяких випадках, якщо призовники мають вагомі підстави, вони можуть оскаржити рішення ВЛК щодо їх придатності або непридатності. До армії не зможуть призвати непридатних для служби під час воєнного стану осіб (наприклад, осіб з інвалідністю, гострими хронічними хворобами тощо). Відстрочку від призову можуть отримати особи, визнані тимчасово непридатними. Вони повинні повторно пройти медичний огляд через шість місяців після проходження першого ВЛК.

peredplata