Для українців зібрали поради на випадок ядерної загрози

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, МКІП, Держспецзв’язку, Мінцифри та Кіберполіція підготували для громадян України рекомендації на випадок аварії на АЕС, застосування ядерної зброї чи “брудної бомби”.

Про це повідомляється на сайті проєкту dovidka.info.

«Росія зазнає поразки на полі бою, а тому її керівництво у звичній для себе манері вдається до шантажу. Цього разу – ядерного. Ядерний удар по Україні вважається малоймовірним, а головна мета цих погроз — налякати українців та світ та змусити нас йти на поступки, а наших партнерів – послабити підтримку України. Утім це залякування не матиме очікуваних росією наслідків. Водночас українці мусять мати план дій на випадок будь-яких надзвичайних ситуацій: застосування ядерної зброї, “брудної бомби” чи в разі аварії на АЕС», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, у випадку будь-якого ядерного інциденту головне правило лишається незмінним: почувши сирену, прямуйте в укриття.

Крім того, варто увімкнути радіо, телебачення або скористатись інтернетом для отримання сповіщення про відповідну загрозу та про подальші дії.

Оперативну інформацію має повідомити ДСНС, Генштаб, поліція чи місцева влада на сторінках офіційних сайтів чи соцмереж або в офіційних каналах у Viber чи Telegram. Якщо інтернет-звʼязок буде нестабільним, можна використовувати полегшені версії соцмереж (Facebook Lite, Messenger Lite).

Однак є велика ймовірність, що в зоні ураження ядерною зброєю зовсім не працюватиме інтернет та засоби звʼязку, буде відсутнє електропостачання. А тому заздалегідь громадянам радять подбати про наявність радіоприймача з живленням від батарейок. Це може бути єдиним засобом звʼязку в надзвичайній ситуації.

Існує думка, що кожен, хто опиниться на відстані 800―1000 м від епіцентру вибуху, помре з імовірністю 90%. Більш утішні прогнози для тих, кого від яскравого «гриба» відокремлюють 3000―3500 м ― шанс вижити в такому разі дорівнює 50%. При цьому важливо пам’ятати, що радіація поширюється блискавично ― після вибуху у вас буде десь 5 хвилин, щоб урятуватися (якщо ви перебуваєте на відстані десятків кілометрів від епіцентру).

Не дізнатися про те, що у вашому місті вибухнула ядерна бомба, не можна ― про це повідомлять по радіо або в інтернеті, також ви почуєте протяжний гул сирен. Після цього важливо слухати рекомендації і чітко виконувати, не піддаючись паніці, але діючи швидко.

Пам’ятайте: у вас є 10 хвилин, щоб знайти бомбосховище і врятуватися, а станції метро закриються через 5 хвилин після оголошення тривоги.

Чи можна сховатися від ударної хвилі і де краще це робити

  • Першим вашим кроком має стати пошук укриття. Підвали багатоквартирних будинків, збудованих ще за часів СРСР, або станції (тунелі) метро ― найкращі варіанти.
  • Якщо раптом вам не вдається знайти укриття під землею, піднімайтеся вище 10 поверху і знайдіть найбільш ізольоване приміщення без вікон, а щілини в дверях заткніть ганчірками. Те саме стосується і людей, які на момент вибуху опинилися в квартирі: ховатися треба у ванній, туалеті або коморі.

Перед тим, як вирушати у своє укриття, запасіться:

  • бутильованою водою;
  • ліхтарем і батарейками;
  • радіо;
  • сірниками;
  • продуктами;
  • аптечкою.

Ідеально, якщо у вас буде зібрано тривожну валізку з усім необхідним.

 

Тримайтеся подалі від автомагістралей, урядових будівель, торгових центрів, залізничних вокзалів, аеропортів, електростанцій, морських портів та військових баз. Найімовірніше, удар буде завдано саме за цими локаціями.

Як діяти в разі ядерного вибуху на вулиці та в приміщенні

Якщо ядерна хвиля застала вас на відкритій місцевості, пам’ятайте: що довше ви перебуваєте зовні, то більшу дозу радіації отримаєте. Тим не менш, ВООЗ склала список рекомендацій, які можуть урятувати вам життя:

  • закрийте очі і в жодному разі не дивіться на ядерний «гриб» ― осліпнете;
  • ляжте на землю, підклавши руки під тулуб, ― у такому положенні залишайтеся, доки не пройдуть дві ударні хвилі;
  • закрийте обличчя і дихальні шляхи шарфом або хусткою.

Для тих, кому пощастило знайти укриття або опинитися в приміщенні під час ядерної атаки, існує інший алгоритм дій:

  • відключіть вентиляцію і щільно закрийте всі двері;
  • прикривайте рот і ніс маскою або респіратором, доки не розсіється радіоактивна хмара;
  • після того, як пил зникне, відкрийте вікна ― забезпечте циркуляцію повітря;
  • слухайте радіо і не виходьте на вулицю доти, доки влада не подасть сигнал;
  • харчуйтеся лише продуктами з герметично закритої тари і пийте бутильовану воду;
  • ретельно обробляйте і промивайте рани, якщо вони у вас є.

Якщо вам треба терміново вийти на вулицю, закривайте всі частини тіла від радіоактивного пилу, в жодному разі не лягайте на землю і не потрапляйте під дощ ― кожна крапля смертельно небезпечна.

У новинах чи по радіо керівництво міста скаже вам, куди вирушати по допомогу. Після прибуття в спеціалізовані пункти зніміть весь одяг, прийміть ванну і випийте препарати, які вам дадуть медики.

peredplata