Як відбувається цільова мобілізація: кого можуть до неї залучати

Через військове вторгнення рф в Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. Крім тих, кого мобілізують для участі у бойових діях, деяких громадян можуть залучати до цільової мобілізації. Вона спрямована на відновлення після бойових дій об’єктів інфраструктури.

Цільова мобілізація: коли її проводять

Відповідно до законопроєкту №7144 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності у сфері довкілля та щодо цивільного захисту на період дії воєнного стану” передбачає можливість реалізації цільової мобілізації у відновлювальний період після завершення бойових дій для ліквідації їх наслідків.

Це означає, що українців залучатимуть до ліквідації наслідків воєнних дій на територіях, що постраждали від російської агресії, та їх відновлення, пише «Апостроф».

Такі громадяни не братимуть участі у бойових діях, вони працюватимуть на територіях після проведення розмінування та аварійно-рятувальних робіт зі збереженням робочого місця, посади та середньої зарплати.

Це також прописано у статті 83 Кодексу цивільного захисту України.

“З метою ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру державного рівня та їх наслідків може проводитися цільова мобілізація у порядку, визначеному Законом України Про правовий режим надзвичайного стану та іншими нормативно-правовими актами”, – йдеться у статті.

Згідно з проєктом закону №7144, проведення цільової мобілізації у відновлювальний період можливе після завершення військових дій для ліквідації їх наслідків. Терміни, обсяг та порядок проведення визначатиме президент України

Кого можуть залучити до цільової мобілізації

Для ліквідації наслідків війни можуть залучатися сили цивільного захисту, яким допомагатимуть аварійно-рятувальні служби, пожежно-рятувальні та інші підрозділи.

Працездатне населення України буде залучатимуть добровільно у разі, якщо виникне потреба у додаткових ресурсах.

Такі заходи можуть стосуватися:

  • ліквідації наслідків бойових дій та надзвичайних ситуацій;
  • ліквідаці] наслідків у постраждалих населених пунктах;
  • вжиття заходів щодо відновлення об’єктів критичної інфраструктури сфери життєзабезпечення населення.

Джерело: zn.ua

peredplata