Путін терміново скликав раду безпеки РФ

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Путін терміново скликав раду безпеки РФ після ударів невідомих дронів по стратегічних об’єктах Росії
“… як побачив ту дівчину – на порозі вср@вся…”. Чомусь саме зараз згадалася ця знаменита коломийка.
Президент Росії Володимир Путін сьогодні втретє за кілька останніх тижнів скликав екстрене засідання Ради безпеки РФ.
Після удару української армії по аеродромах стратегічної авіації під Саратовом та Рязанню, де дислоковані носії ядерних ракет Т-160 та Ту-95, у екстреній нараді взяли участь 12 вищих чиновників Російської Федерації, серед яких керівники всіх силових структур (Міноборони, МВС, ФСБ, Служба зовнішньої розвідки), глави обох палат парламенту, а також міністр закордонних справ Сергій Лавров, колишній президент Дмитро Медведєв та секретар радбезу РФ Микола Патрушев.
Темою наради стали “питання забезпечення внутрішньої безпеки держави”, повідомила прес-служба Кремля.
Українські удари по авіабазі “Енгельс – 2” (Саратовсьська область), де базуються 30 стратегічних бомбардувальників, і військовій базі “Дягілєво” неподалік Рязані, внаслідок яких троє військових загинули, а ще четверо були поранені, стали найбільшим фіаско російської протиповітряної оборони з початку війни: перший аеродром розташований на відстані 750 км від кордону України, другий — майже 600 км.
Ці два інциденти не можна було приховати від суспільства оскільки про них почали сповіщати численні писати закордонні ЗМІ. Приміром часопис The New York Times навіть написав неперевірені “подробиці” цих інцидентів. Мовляв бійці українського спецназу пробралися аж до самих російських авіабаз і допомагали наводити дрони на потрібні цілі.
У паніці чиновники і представники роспропаганди здійняли лемент, що згідно з російською ядерною доктриною (пункт 19), атака на об’єкти розміщення стратегічних озброєнь є однією з чотирьох підстав для можливого ядерного удару у відповідь. Натиснути на “червону кнопку” Кремль може у разі “впливу противника на критично важливі державні або військові об’єкти Російської Федерації, виведення з ладу яких призведе до зриву дій ядерних сил у відповідь”.
Публічна реакція прес-секретаря президента Дмітрія Пєскова була більш стриманою. Після засідання ради безпеки РФ він сказав, що удари України, які почастішали, по території РФ “є фактором небезпеки”, вони враховуються, і щодо них будуть “вживаються необхідні заходи безпеки”.
Розвідка Великої Британії у щоденному зведенні зазначає, що “російські військові будуть змушені розосередити бомбардувальники по запасних базах”.
Удари по аеродромах під Рязанню і в Саратовській області можуть вважатися одними з найбільш стратегічно значущих провалів в охороні військових об’єктів з початку війни, а військове керівництво з великою ймовірністю докладе всіх зусиль, щоб знайти і покарати офіцерів, яких винними винними у цих провалах, вважають у британській розвідці.
Атака дронів по російських військових аеродромах, як і перший наліт американської авіації на Токіо у квітні 1942 року, мають важливе символічне значення, вважає колишній верховний головнокомандувач об’єднаними збройними силами НАТО в Європі та почесний ректор Флетчерської школи права та дипломатії адмірал Джеймс Ставрідіс.
Жителям Росії було продемонстровано, що для ЗСУ невразливих місць на території росії немає, наголошує він у колонці для Bloomberg: “Це може допомогти рядовим росіянам побачити зростаючі витрати того, що найкраще можна було б охарактеризувати як „війна путінського самолюбства„ проти усього світу”.

peredplata