Розвал Росії? Не варіант

З кожним ракетним ударом ми все більше ненавидимо Росію і бажаємо їй найгіршої долі. Найгарячіші з українців мріють про українські танки на Красній площі та чорно-червоний прапор над руїнами Кремля. Більш помірковані хотіли б, щоб Москва попросила миру, вивела свої війська з нашої території і потім довго сплачувала нам воєнні репарації. Схильні до філософування вважають найкращим варіантом завершення війни – розпад РФ як держави. Та жоден з цих варіантів не розглядається зараз у світі, зокрема й серед наших західних партнерів, як однозначний. Більш того, опція «розвалу Росії» – така бажана для України – вважається небезпечною для глобального ладу.

Останніми тижнями в західній пресі з’явилося чимало статей про те, що колективному Заходові – США, ЄС, НАТО тощо – потрібно мати план на випадок демонтажу російської держави в результаті провальної війни з Україною. Це знову заохотило деяких українських «диванних експертів» до поширення в соціальних мережах мапи РФ, розфарбованої різними кольорами в межах майбутніх незалежних державних утворень. При цьому українці націоналістичних поглядів не забувають приліпити до нашої держави російські регіони, типу Кубані чи Стародубщини. 

Однак, якщо переглянути публікації поважних авторів у респектабельних виданнях, то перспектива навіть теоретичного поділу Росії викликає в них радше острах, ніж захоплення. 

Днями на сторінках американського видання “Foreign Affairs” з’явилася стаття авторства Лаяни Фікс з американської Ради закордонних стосунків (CFR) та Майкла Кіммейджа, експерта аналітичної групи Центру стратегічних та міжнародних досліджень (CSIS). Автори не мають сумніву в тому, що путін програє в Україні, але поки невідомо, в результаті чого саме. Одним з варіантів є поразка путінського режиму всередині самої Росії. «В довшій перспективі санкції, кількість російських жертв війни, все ж можуть «роздмухати вогонь революції» і призвести до повалення Путіна» – пишуть автори статті.

Але – «Глибока криза в Росії вплинула б на багато держав регіону; падіння Путіна потягло б за собою, наприклад, й повалення диктатора Білорусі Александра Лукашенка. Більше свободи отримала б Грузія. Навколо Росії могли б ожити старі конфлікти. Китай спробував би здобути більші впливи в Середній Азії, на південному Кавказі і Близькому Сході».

Однак при цьому не важко здогадатися, що західних експертів найбільше хвилює не черговий «парад незалежностей» з уламків демонтованої РФ, а конкретне питання, котре мучило Захід ще в процесі розвалу Радянського Союзу в 1991 році: «хто отримає контроль на російською ядерною зброєю».

Такий варіант поразки Росії – хоч він і не є найбільш імовірним – означає, як попереджають експерти, що США й Європа (а чесно кажучи й увесь світ) мали б приготуватися до регіонального й глобального хаосу, який би наступив у результаті такого розвитку подій. 

А як до цього приготуватися українцям? Може для початку було б достатньо припинити дурні розмови і присмирити бурхливі фантазії «диванних експертів» та «фейсбучних стратегів».

Володимир Павлів, публіцист

https://matrix-info.com/rozval-rosiyi-ne-variant/

peredplata