Хто і де у ЗСУ отримає премії 100 000 та 30 000 грн: пояснення Міноборони на прикладах

В Міноборони надали розʼяснення щодо нарахування премій розміром 30 000 грн та 100 000 грн військовослужбовцям після змін, що набули чинності з 1 лютого 2023 року. 

Чи претендують на частину (пропорційно дням) винагороди у 100 000 грн особи, які не виконують завдання безпосередньо з вогневого ураження (водії, які підвозять пальне, боєприпаси, харчі, воду, інженери, зв’язківці, водії “медичок”)?

– Новим порядком встановлено, що виконання завдань із вогневого ураження на лінії бойового зіткнення не є обов’язковою умовою для виплати додаткової винагороди розміром 100 000 грн.

Відповідно до нового порядку військовослужбовцям, які залучені до виконання завдань на “нулі” (підвозу дизпального до танків, доставлення продуктів та води, евакуації особового складу та майна, облаштування вогневих позицій, забезпечення зв’язком), виплата додаткової винагороди здійснюється розміром 100 000 грн пропорційно часу виконання цих завдань.

У разі виконання аналогічних завдань (згідно з бойовими наказами/розпорядженнями) щодо забезпечення військових частин, які виконують завдання за призначенням не на “нулі”, але в районах бойових дій, виплата такої винагороди здійснюється розміром 30 000 грн (в розрахунку на місяць пропорційно часу виконання бойових чи спеціальних завдань).

Чи отримає грошову допомогу сім’я заправника, зв’язківця, тиловика, який загинув не на “першій лінії”?

– Виплата одноразової грошової допомоги сім’ям військовослужбовців, які загинули під час дії воєнного стану, здійснюється у разі загибелі під час виконання службових обов’язків та не залежить від місця загибелі: чи поблизу лінії бойового зіткнення, чи в районах ведення бойових дій, чи поза районами ведення бойових дій.

Чи новий порядок нарахування додаткової винагороди діє з 1 січня 2023 року?

– Новий порядок виплати додаткової винагороди застосовується саме з 1 лютого 2023 року.

Я мобілізований військовослужбовець. Проходжу підготовку в навчальному центрі ДШВ ЗСУ в Житомирській області. Опановую спеціальність оператора ПТРК однієї із західних систем. Чи маю я право на отримання 30 000 грн?

– Виплата додаткової винагороди за період навчання військовослужбовців у навчальному центрі з метою опанування іноземної техніки не передбачена.

Я військовий медик Військово-медичного клінічного центру Північного регіону (м. Харків). Щодня рятую життя військових, які надходять до нас із передової. Часто місто обстрілює ворог. Чи отримуватиму я додаткову грошову винагороду розміром 30 000 грн?

– Виплата додаткової винагороди розміром 30 000 грн буде здійснюватися військовослужбовцям у разі виконання ними бойових (спеціальних) завдань згідно з бойовими наказами (розпорядженнями), а військовий госпіталь включений до складу чинних угруповань військ (сил) Сил оборони держави (в розрахунку на місяць пропорційно часу виконання бойових завдань).

Я офіцер цивільно-військового співробітництва. Надаю допомогу цивільному населенню у населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення. Які види додаткової грошової винагороди я отримуватиму?

– Виплата додаткової винагороди у разі виконання бойових (спеціальних) завдань на лінії бойового зіткнення з противником на глибину виконання бойових (спеціальних) завдань військовою частиною (підрозділом, зокрема зведеним) першого ешелону оборони або наступу (контрнаступу, контратаки) до батальйону включно здійснюватиметься: розміром 100 000 грн, а у разі виконання бойових (спеціальних) завдань згідно з бойовими наказами (розпорядженнями), пов’язаними із всебічним забезпеченням чинних угруповань військ (сил) Сил оборони держави безпосередньо в районах ведення воєнних (бойових) дій здійснюється розміром 30 000 грн (в розрахунку на місяць пропорційно часу виконання бойових (спеціальних) завдань).

Джерело: news.liga.net

peredplata