У Чернівцях до 10 років засуджено трьох псевдопрокурорів

За матеріалами СБУ засуджено до 10 роківт рьох псевдопрокурорів з Луганщини

Про це інформує Леся ФЕДОРЕНКО, речниця СБУ в Чернівецькій області. 

За матеріалами розслідування СБУ Шевченківський районний суд Чернівців виніс вирок трьом колишнім українським прокурорам, які перейшли на бік ворога.

Усі троє раніше працювали в органах прокуратури України на Луганщині, але у 2014 році були звільнені з посад, оскільки добровільно залишилися на тимчасово окупованій території і співпрацювали з окупаційною владою.

Після повномасштабного вторгнення рф в лютому 2022 року псевдопрокурори у співпраці із загарбниками вирішили «навести порядок» на захоплених територіях Старобільського району. Двох із них окупанти призначили «прокурорами» новоутворених Біловодського, а третього – Марківського районів так званої «генеральної прокуратури лнр». Про початок своєї діяльності вони оголосили, опублікувавши відео зі зверненнями, у яких закликали мешканців надавати свідчення щодо «української агресії».

Суд взяв до уваги обґрунтовані докази вчинення псевдопрокурорами кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

Усім трьом фігурантам винесено вирок: 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, місцевого самоврядування та органах, що надають публічні послуги, терміном на 13 років. Початок строку відбування покарання колаборантами буде обраховуватися з моменту їх затримання.

Досудове розслідування здійснювали слідчі Управління СБ України в Чернівецькій області.

 

peredplata