У селі на Буковині священник УПЦ не впустив до храму тіло військового – відео

 
Тіло Героя Василя Катана не впустили до храму у селі Задубрівці колишнього Заставнівського району на Буковині.

Про це на своїй фб-сторінці розповів священник ПЦУ Роман Грищук, пише molbuk.ua

Тіло воїна довелося відспівувати на подвір’ї храму.

“Знову похорон Героя. Воїн Василь Катан родом із Багринівки колишнього Глибоцького району. Жив у Задубрівці Заставнівського.
Сам виявив бажання захищати Україну. Побачив автобус, що віз військових на війну, зупинив, і попросився з ними! Сказав: “Я теж хочу захищати свою Україну!”

Тіло воїна не пустили до храму! Відспівувати довелося під храмом! Бо надто багато зібралося патріотів. “Батюшка” Віталій Дуров запереживав, що надто багато зібралося патріотів і можуть занести тіло воїна, а його “тєлєса” викинуть разом із Московським Патріархатом із храму!” – написав Роман Грищук.

Він додав, що громада храму ось уже 4 роки, як провела збори і абсолютною більшістю голосів перейшла до ПЦУ.

“Але священник із десятком промосковських сектантів забарикадували храм і не впускали громаду до свого храму. Громада хотіла мирним шляхом вирішити проблему. Було багато судів. Усі вирішили питання на користь громади і ПЦУ. Але “батюшці” закони України не указ, Біблія і мораль теж! Москва сказала стояти до останнього! Тому вони взяли храм у заложники, наклали безліч замків, броньовані двері, постійне чергування, а громада молиться на вулиці уже 4 роки…”, – пише Роман Грищук.

Роман Грищук зауважує, що священник УПЦ МП Віталій Дуров навіть на шостому році війни не визнав Росію агресором.

“Щодо Дурова є про що поговорити з фахівцями із СБУ. Бо він навіть на 6 році війни не міг визначитися, чи українці самі між собою б’ються, чи все-таки на них хтось напав. І не міг він погодитися, що то Росія напала і вона є агресор. Це щоб ви розуміли, що вони за “українська Церква”!” – зазначив Роман Грищук, додавши відео розмови з Віталієм Дуровим.

Як відомо, релігійна громада села Задубрівка Чернівецького району ще у 2021 році у суді довела, що парафія перейшла до Православної церкви України законно.

Про це йдеться у рішенні Заставнівського районного суду.

Судовий позов подала Чернівецько-Буковинська Єпархія УПЦ (Московського патріархату). Вона хотіла скасувати рішення зборів про перехід до ПЦУ та свідоцтво про право власності на майно церковної громади. Проте у суді їхній позов не задовольнили.

Релігійна громада у Задубрівці була однією з перших, хто перейшов до Православної Церкви України. Збори відбулись на початку 2019 року. Після перереєстрації статуту релігійна громада ПЦУ заявляла, що їм перешкоджають проводити службу в храмі. Під церквою через службу навіть були сутички, які врегульовувала поліція.

Раніше повідомлялося, що Буковина втратила ще одного військового-Героя. На війні загинув мешканець села Задубрівка Василь Катан.

peredplata