У Чернівцях презентують графічну новелу та виставку портретів українців, які через війну втратили дім

     

Чутливі історії людей, які постраждали під час російсько-української війни, розкажуть 14 березня о 13:00 через графічну новелу на реальних подіях в Україні “На межі”, а також через виставку портретів “Втрачений дім”. Презентує створені культурно-просвітницькі видання Івано-Франківська обласна організація “Молода Просвіта” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та у партнерстві з МКУ “Резиденція молоді”.

 

“Все, що зібрано на цих сторінках і стендах – реальність, у якій опинилися мільйони українців під час повномасштабного нападу Росії. Ця війна почалася ще у 2014 році з Донецька та Луганська. Зараз її руйнівні наслідки відчуває кожен українець: від дорослого, до немовляти, багато з яких часто народжуються у темних підвалах під звуки сирен та вибухів. Наші міста, житлові будинки далі обстрілюють ракетами й снарядами, забираючи не тільки права та свободи, а й життя мирного населення” – наголосила керівниця “Молодої Просвіти” Євгенія Бардяк.

 

Виставку портретів та історій “Втрачений дім” було створено влітку 2022 року після візитів організації у тимчасові прихистки для людей, що були облаштовані у школах і садочках Івано-Франківської області на заході України. Команда там записала розповіді тих, хто готовий був говорити про пережите. До виставки увійшло 22 історії. Кожна унікальна і говорить про втрату, якої зазнала людина, позбавлена доступу до базових потреб – відчуття безпеки, їжі, води, тепла, а також про загибель рідних. Усі ці історії варто сприймати не тільки як індивідуальний досвід, але й як збірний образ мільйонів українців, що вижили й тікають від війни​​.

 

До річниці повномасштабної війни на основі виставки виготовлено графічну новелу “На межі”, яка має на меті ілюстративно показати воєнну буденність, у якій живе мирне населення України останній рік.

 

Відбудеться презентація 14 березня о 13:00 у МКУ “Резиденція молоді” (вул. Головна, 41).

Захід відбувається у рамках проєкту “Емпатія. Підтримка. Інтеграція”, який організовує Івано-Франківська обласна організація “Молода Просвіта” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

 

peredplata