Американські аналітики не виключають, що РФ може спробувати окупувати всю Лівобережну Україну

Американські аналітики не виключають, що РФ може спробувати окупувати всю Лівобережну УкраїнуОдним із найбільш часто обговорюваних сценаріїв називають об\’єднання захоплених територій Донбасу з Кримом по південному узбережжю Чорного моря.

Американські аналітики вважають, що Росія може як продовжити просту підтримку бойовиків Донбасу, так і спробувати окупувати всю Лівобережну Україну.

Про це йдеться в даних аналізу, проведеного американською аналітичною компанією Stratfor, повідомляє Українська правда.

У Stratfor вважають, що Росія може завдати серію коротких ударів по Сходу України, щоб залякати українське військове командування і скувати його у можливих діях.

\”Однак такий крок, ймовірно, буде використаний у поєднанні з якимись майбутніми військовими діями з боку Росії чи проросійських сепаратистів\”, – йдеться в матеріалі.

Читайте такожЛатвія поки не бачить загрози з боку Росії, але готова до будь-яких сценаріїв – міністр оборони

Іншим \”обмеженим\” варіантом аналітики вважають розширення території, контрольованої бойовиками, до меж Луганської та Донецької областей.

Одним із найбільш часто обговорюваних сценаріїв у Stratfor назвали об\’єднання захоплених територій Донбасу з Кримом по південному узбережжю Чорного моря.

У цьому випадку прогнозують наступ широким фронтом, щоб забезпечити Крим постачанням води з Дніпра та створити сухопутний коридор.

\”Під час такого наступу перший ешалон сил швидко просуватиметься через Україну у напрямку міст Херсон та Нова Каховка на березі Дніпра, де створять оборонні позиції\”, – вважають у Stratfor.

Однак, у цього варіанту для РФ є серйозні ризики, пов\’язані з тим, що постачання передніх позицій буде залежати від контролю довгої але вузької лінії узбережжя, яку важко буде контролювати.

Тому іншим можливим сценарієм американські аналітики розглядають захоплення всього південного узбережжя України з виходом до Придністров\’я.

Читайте такожЄС буде готовий як до добрих, так і поганих сценаріїв розвитку cитуації в Україні – Туск

Це може повністю відрізати Україну від моря і забезпечити усі російські інтереси в регіоні, але \”пов\’язане з проведенням складних і небезпечних операцій на великій ріці (Дніпрі) з широкою і вразливою логістикою\”.

Щоб уникнути можливих ризиків відрізання своїх сил від забезпечення, Росія може спробувати захопити і частину Східної України з Харковом, Дніпропетровськом та Запоріжжям.

Останній сценарій, який розглядали аналітики Stratfor, – це захоплення Росією всієї Лівобережної України.

Однак, вважають аналітики, це потребуватиме значної кількості військ на Східній Україні та масивної кампанії по боротьбі з повстанцями в районах Києва, Харкова та Дніпропетровська.

Джерело

peredplata