Я бачу в Красноармійську людей, які мене вбивали в Донецьку за український прапор, а сьогодні вони поруч з тими, хто рветься до влади у вашому місті, – «Донеччанин»

Я бачу в Красноармійську людей, які мене вбивали в Донецьку за український прапор, а сьогодні вони поруч з тими, хто рветься до влади у вашому місті, - «Донеччанин»

Він жив у Донецьку, працював завідувачем складом великої будівельної компанії. Має вищу освіту. Майдан перевернув спокійне життя і зробив з нього борця за свободу – служив у батальйонах «Азов» і «ОУН», партизанському загоні «Равлик». Сьогодні боєць з позивним «Донеччанин» служить в 93 бригаді Збройних сил України. Він цікавиться життям Красноармійська, знає багатьох його мешканців, бачить, що відбувається в місті. Непримиренний до проявів старої влади і зраді, «Донеччанин» поділився своїм баченням того, що відбувається в місті з журналістами «ВчасноUA».

З чого почалася ваша боротьба за свободу?

«Донеччанин»: З Майдану. Набридло боятися, жити під бандитами. Країну розвалювали більше 20 років, а тепер за 5, 10 років ми її не збудуємо. І я борюся для своєї дитини, щоб він жив у вільній державі. Але зараз поки нічого не змінилося. Коли я приїхав в Красноармійськ, був здивований – бачив людей, які мене вбивали в Донецьку за український прапор, а сьогодні вони поруч з тими, хто рветься до влади у вашому місті.

Коли у нас в Донецьку було криваве 13 березня в 2014 році, я був у тому автобусі, який розбивали, коли зарізали хлопця «свободівця». Я був 28 квітня на марші на вулиці Артема, коли була битва. А тепер я бачу обличчя цих тітушек у Красноармійську, знаю точно, що організовував їх Чікян – місцевий кримінальний авторитет, який зараз дуже хоче стати мером міста. Це людина Армена Горлівського – того, хто основний збирав по області тітушек і возив їх бити людей.

– Хтось, крім вас, може підтвердити цю інформацію?

 – До мене підходили батьки тих, хто їздив разом з ТІТУШКИ до Донецька. Всі знають, хто їх збирав і возив. Для мене це дико – як він донині спокійно і привільно себе почуває і навіть йде балотуватися у владу. Виникає питання до силових органів – чому він і його люди не понесли покарання?

Для правоохоронців ми – вороги, а не ті, хто возив тітушек і рветься у владу. Партизанів загону «Равлик» кинули за грати, а ТІТУШКИ на волі.

Тобто, був би у мене валізу грошей, я так розумію, не було б проблем. У нас, виходить, право і свобода тільки за гроші. Хоча дії такої людини, як Чікян, були спрямовані проти країни.

Як людина стала за три дні технічним директором «Селідоввугілля» – це теж велике питання.

І історію про таксиста мені красноармейчане розповідали, коли хлопець потрапив з ним в аварію. Його змусили взяти непосильний кредит, щоб розплатитися, а потім хлопця знайшли повішеним на ремені. Таке не прощають, не забувають. Взагалі, люди знають правду.

– Якою ви бачите майбутню владу в Красноармійську?

 – До міської ради повинні прийти патріоти, порядні люди з чистою репутацією. Днями мене запросили взяти участь у круглому столі, куди прийшли представники місцевих політичних сил. От скажіть мені, звідки у колишнього директора комунального підприємства Вадима Карнауха годинник «Apple Watch» вартістю понад 20 000 гривень? Він був директором державного підприємства у Красноармійську, а не в Донецьку або Києві. Був присутній на зустрічі ще один кандидат у мери – не знаю його імені, в перший раз бачив. Так він взагалі не знає, як виявилося, хто такий секретар міськради. Що вони зможуть зробити для міста?

 – Нашим людям все одно доведеться зробити свій вибір 25 жовтня. Ваша думка про те, як вони проголосують?

 – Вони знову будуть голосувати проти, а не «за». Хтось проти Порошенка і київської влади, хтось проти колишніх «регіоналів». Йдуть від зворотного. Немає кандидатів гідних. Ми ж на Майдан виходили, щоб поламати систему, яка дісталася у спадок від СРСР. Але нічого не помінялося. Людей як загнали в стійло з 90-х років, так вони досі і живуть.

Я взагалі проти виборів тут в Донбасі. Насамперед, нам потрібен інститут громадянства. Щоб людина мала право голосу, він повинен знати історію, мову і Конституцію своєї країни. А у нас освіта останні 25 років було загнано в глухий кут, особливо в Донбасі.

– З чого слід почати змінювати ситуацію в країні?

 – Повинен з\’явитися лідер в країні, насамперед, який всіх об\’єднає. Забути потрібно про междусобойчиках, поставити інтереси країни вище своїх. Тоді біля нього будуть збиратися порядні люди, справжні патріоти, які разом зможуть зламати систему.

– У таких містах як Красноармійськ реально щось змінити?

 – Потрібно починати з людей, поміняти їх менталітет. Коли в Красноармійську буде сильних 50-70 тисяч людей, ніякої кримінальний авторитет цьому місту не страшний. Тут будуть жити вільні люди. У Львові на ратуші написано: «Вільне місто вільніх людей». Ось коли це дійде до людей тут, тоді щось зміниться. Людині не потрібен господар, не потрібен пастух. Ми вільні люди все. Ми не повинні боятися, що до нас приїдуть бандити. А якщо до тебе приїхали бандити, ти повинен подзвонити в міліцію, яка повинна відреагувати. А якщо вона цього не робить, то який тоді в ній сенс? Кожному потрібно починати міняти своє місто з себе.

ДжерелоMy Webpage

peredplata