Сепаратистам, що побили бійця АТО, покарання не уникнути

Сепаратистам, що побили бійця АТО, покарання не уникнути  Пізнього суботнього вечора 26 грудня 2015 року в місті Котовську Одеської області компанія п’яних сепаратистів побила бійця батальйону ОУН Олександра Ярошенка (позивний «Янгол»).

Він разом зі своїм приятелем був у барі «У діда». Раптом, група молодиків зажадала щоб Олександр, який перебував там у військовій формі, «не псував своїм виглядом настрій» і забирався геть. Після того, як боєць вийшов на вулицю, зловмисники наздогнали його і жорстоко побили. Остільки то були прихильники російської агресії, то особливе роздратування у них викликав шеврон з позначкою ОУН на формі Олександра. В нападі на військового брали участь більш як десять чоловік.
Цей зухвалий інцидент до глибини душі обурив українських патріотів, а найбільше жителів Котовська. Вони завжди пишалися Олександром, отримуючи від нього звістки про бої з московськими окупантами у складі батальйону ОУН, що дислокувався у селищі Піски поблизу донецького аеропорту. Фронтові світлини бійця «Янгола» і його знаменитий АКС з американським прицілом неодноразово вміщували місцеві газети. Публікувалися там і опалені війною вірші журналіста Олександра Ярошенка. Перед цим вони звучали в поетичному радіоклубі «Нічна сова» в селищі Піски, а ще були представлені й на столичній виставці «Ні, наші музи не мовчать!». Та попри всі симпатії до Олександра, на місцевих виборах міським головою котовчани обрали не його, а екс-регіонала Анатолія Іванова, який обіймає цю посаду з 1988 року.
Такий парадокс Олександр Ярошенко пояснив тим, що в глибинку Одеської області досі не прийшла нова влада, а в кабінетах «тасуються» поміж себе одні й ті ж люди, які були при владі і в епоху Кучми, Ющенка, Януковича, і в нинішній час.
А невдовзі після побиття Олександр так прокоментував те, що сталося: «Хочу вибачитися перед всіма, хто запросив мене на Новий рік. Не цього разу. Лежу вдома: обличчя суцільна рана, побита голова, тіло – синяк. Вчора з другом, з яким давно не бачилися, сиділи в кафе, пили вино. Поруч святкували місцеві «сепари». Виновник «торжества» підійшов до мене і потребував: «Не псуй своїм виглядом мені свято!». Ми з другом вирішили піти, не створювати ескалації конфлікту. Але «сепарам» цього було замало, вони вибігли за нами на вулицю і накинулися на мене з криками: «Бандерівець геть звідси!». Відбивався як міг, але проти натовпу нелюдів у мене шансів не було. У бійці брали участь навіть жінки. Одне радує: дуже добре запам’ятав кожного, хто махав руками і ногами в мій бік.
Хлопці, які зараз тримають в руках зброю на сході, треба визначатися! Яку Україну ми захищаємо? Україну для цих «празникуючих»? Може справжня війна зовсім не на сході? Може спочатку тил треба зачистити від «сепарів», інакше ми ніколи не переможемо там! Поки людина у військовій формі буде псувати їм «празник», поки «бандерівець геть звідси!», – написав Ярошенко.
Котовські правоохоронці встановлюють обставини побиття учасника АТО, інформація внесена в Журнал єдиного обліку. За результатами перевірки «буде прийнято процесуальне рішення», – сказано в повідомленні прес-служби Нацполіції в Одеській області.
А тим часом підозрювані зловмисники намагаються «зам’яти» цю скандальну історію. Про це повідомив сам Олександр Ярошенко. «Вони роблять спроби домовитися зі мною через знайомих і незнайомих, телефонували навіть люди з інших міст. Деякі злякавшись що втратять роботу в системі МВС, а деякі з них уже ходять під судами і слідством і, взагалі, мають у місті репутацію «свавільників». Пропонували будь-які вибачення, гроші і все чого я хочу. Звичайно, я послав їх однозначно і безповоротно! По-перше, такі речі не прощаються. По-друге, не вистачало щоб український солдат-доброволець брав у сепарів гроші! Гроші, як я з’ясував, брудні крадені, проти декого із них йдуть суди з цього приводу. По-третє, я відповідальна людина, якщо це зійде з рук цим звірям, то завтра маючи гроші, вони зовсім знахабніють і здійснять убивства – а чого там, мовляв, потім відкупимося! можна! Пізніше отримав інформацію з надійних джерел, що вони, опікшись на моїй принциповості, занесли гроші в поліцію. Дуже вірогідна ситуація. Просто я взнав, що вони таким чином «вімазувалися» і раніше (ми в невеликому місті живемо!), А також я знаю специфіку роботи райвідділу», – заявив «Янгол».
Останнім часом стало відомо, що справу на контроль взяло не лише обласне керівництво поліції, але і ряд київських організацій ветеранів АТО. А це означає, що спуску в даній справі не буде, а поліції, в яку небезпідставно не вірить потерпілий, доведеться довести, що вона стала принципово відрізнятися від старої міліції.
Сергій Горицвіт

peredplata