ІСТОРИЧНЕ РІШЕННЯ ПАРЄ

ІСТОРИЧНЕ РІШЕННЯ ПАРЄПАРЄ ухвалила історичне рішення, в якому визнала, що частина Донбасу управляється Російською Федерацією. Я як вимушена переселенка з Луганщини особливо рада тому, що нарешті цивілізований світ визнає Росію саме агресором.

Під час розгляду української частини резолюції Асамблея майже одностайно підтримала дві поправки, які підтверджують, що неконтрольовані Києвом території Донецької та Луганської областей є «територіями, які перебувають під фактичним управління Російської Федерації» (territories under effective control by the Russian Federation). Хоча попередньо в документі планувалося ще жорсткіше формулювання: поправки мали констатувати статус «тимчасово окупованих території, які контролюються Російською окупаційною адміністрацією».

Росії стає все важче грати роль стороннього спостерігача. Потроху країни Європи згуртовано починають висловлювати свою позицію. І після цього слід очікувати посилення санкцій. Нагадаю, ми вже побачили дієвість економічних обмежень США, наслідком яких стало стрімке падіння курсу рубля.

Ухвалення резолюції ПАРЄ щодо Донбасу підтвердило правильний шлях, який обрав наш правозахисний рух «Сила права».

Ми перші в Україні почали боротися з окупантом в українських судах. На юридичному фронті ми вже отримали багато перемог. У 22-х регіонах нашої країни вже маємо більше двохсот судових рішень, якими визнано, що українські громадяни постраждали в результаті агресії РФ на Сході держави. За більш ніж 3 роки до правозахисної організації «Сила права» вже звернулося за допомогою понад десять тисяч постраждалих.

Загалом, на вільній території України проживає 2 млн осіб, які безпосередньо постраждали від збройної агресії Росії проти України та окупації частини території нашої країни. Загальна сума шкоди, яку завдала війною Росія, і яка розрахована, виходячи з практики Європейського суду з прав людини, вже перевищила 90 млрд євро.

Крок за кроком, надзвичайно копітка робота юристів, віра у перемогу – і суди ухвалюють рішення про стягнення збитків з держави-агресора.

І ми обов\’язково будемо рухатись вперед, вимагаючи відшкодування збитків від РФ на користь наших громадян.

Ірина Веригіна

peredplata