Українські моряки на “суді” в Москві назвали себе військовополоненими і відмовилися давати свідчення

Сьогодні Лефортовський суд Москви задовольнив клопотання слідства і почав розгляд питання про продовження терміну арешту моряків в закритому режимі.

Українські військовополонені моряки під час так званого «суду» в Москві відмовилися давати свідчення, посилаючись на Женевську конвенцію і наполягаючи на своєму статусі військовополонених.

Як повідомляє «Об’єднана Група Громадського Спостереження за дотриманням Конституційних свобод» з посиланням на журналістів, моряки говорили російською і назвали лише свої імена і дані, на інші запитання вони не відповідали.

Під час того, як із залу суду виводили на обід деяких моряків, частина присутніх аплодували і кричали «Слава Україні!».

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерів «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси в Маріуполь. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили вогонь на ураження по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них отримали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на термін до шести років).

Всі полонені були заарештовані так званим «судом» в Криму, після цього їх перевезли в московські СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша». Сьогодні, 15 січня, Лефортовський суд Москви задовольнив клопотання слідства і почав розгляд питання про продовження терміну арешту моряків в закритому режимі.

Жартують та усміхаються: українські моряки зраділи підтримці небайдужих у райсуді Москви

Детальніше читайте на УНІАН: https://www.unian.ua/society/10408869-ukrajinski-moryaki-na-sudi-v-moskvi-nazvali-sebe-viyskovopolonenimi-i-vidmovilisya-davati-svidchennya.html?fbclid=IwAR2PeG4GpY5zvjTPZSmjJ-g71Jc9FYuuC-L9WvW0is2xd1fPk5f7j8E7KF8

peredplata