На Буковині завершується весняний призов, план виконано на 90%

 Призов на строкову військову службу

Відповідно до Указу Президента України від 30 січня 2019 року №22/2019  01 квітня 2019 року розпочався черговий призов громадян України на строкову військову службу, що триватиме до 30.06.2019 року.

Призову підлягають громадяни України чоловічої статі віком 20-27 років, які визнані придатними, не мають підстав для відстрочки, або звільнення від проходження строкової військової служби. Термін служби становить: 18 місяцівдля призовників, які не мають вищої освіти; 12 місяцівза наявності ступеня спеціаліста або магістра.  

Всього за період весняного призову в Чернівецькі й області до лав ЗСУ та інших військових формувань заплановано відправити 500 чоловік. Завершується укомлектування команд, так станом на 4 червня в команди молодого поповнення попередньо призначено 449 чоловік, що складає майже 90% від запланованої кількості. 354 призовника вже відправлено до військових частин.

Відправки команд триватимуть до 14 червня 2019 року.

Відповідно до Указу Президента України від 24 вересня 2014 року №744, військовослужбовці строкової військової служби залучатися до виконання бойових завдань в зоні ООС не будуть.

Строковики під час служби перебувають на повному державному утриманні, проживають в комфортних умовах. На сьогоднішній день всі навчальні центри перейшли на нову покращену систему харчування за каталогом, а до кінця року цей процес завершиться і у військових частинах.

Військовослужбовцям строкової служби передбачено надання перед призовом одноразової грошової допомогу в розмірі двох прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 3800 грн. Під час проходження служби щомісяця виплачується сума на особисті потреби в розмірі від 350 до 700 грн. в залежності від звання. Грошова допомога при звільненні становить 8 посадових окладів – від 2800 грн. до 5600 грн. Також через управління соціального захисту за поданням військових комісаріатів виплачується одноразова допомога в розмірі середньої заробітної плати, а для непрацюючих – в розмірі одного прожиткового мінімуму – біля 2000 грн. За працюючими протягом терміну служби зберігається місце роботи та заробітна плата.

У разі неявки призовника без поважних причин за викликом військового комісаріату він несе адміністративну та кримінальну відповідальність, установлену законом.

  Набір кандидатів на військову службу за контрактом.

У військових комісаріатах продовжуються заходи по відбору кандидатів для проходження військової служби за контрактом. Кандидатам пропонується укладання контрактів в 10 окремій гірсько-штурмовій бригаді, 128 окремій гірсько-штурмовій бригаді, 80 десантно-штурмовій бригаді та 14 окремій механізованій бригаді. Найбільш затребуваними є кандидати на посади водіїв колісного транспорту та членів екіпажів бойових машин.

Станом на сьогодні, 4 червня до навчальних центрів та безпосередньо до військових частин вже направлено більше 260 чоловік. В першому кварталі – близько 170 чол., в квітні – майже         40 чол., в травні – біля 60 чол.

З 01 січня 2019 року грошове забезпечення солдата військової служби за контрактом складає не менше 10200 грн., а в десантно-штурмових та гірсько-штурмових підрозділах починається від 12000 грн. Двічі від початку року збільшувались виплати за участь в ООС та становлять 6500 грн. при перебуванні на другий лінії та 17000 грн. – на першій.

Для військовослужбовців за контрактом державою також передбачено ряд інших соціальних гарантій та додаткових видів грошового забезпечення (виплата одноразової грошової допомоги за укладання першого контракту (від 15000 грн.), грошова допомога для оздоровлення (від 10200 грн.), грошова допомога для вирішення соціально-побутових питань (від 10200 грн.), виплата компенсації за піднайом житла.

Міністр оборони України Степан Полторак, перебуваючи 1 червня в розташуванні 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади, повідомив, що військовослужбовці, які приступатимуть до інтенсивної фази підготовки перед залученням до операції Об’єднаних сил, будуть премійовані на 3000 грн.

 Навчання у вищих військових навчальних закладах.

У військових комісаріатах області продовжуються заходи відбору кандидатів на навчання у вищих військових навчальних закладах.

Так, станом на 4 червня 2019 року відібрано та подано до навчальних закладів документи на 81 кандидата, серед яких 9 дівчат. По завершенні навчання всі вони отримають первинне військове звання “лейтенант” та будуть призначені на офіцерські посади у військові частини ЗСУ.

Навчання є безкоштовним, дає можливість отримання сучасної престижної спеціальності рівня Бакалавр, Магістр, яка актуальна і в цивільному житті – випускникам видається диплом державного зразка, за яким можна працювати і по цивільній професії. Студентам виплачується степендія, надаються відпустки, вони повністю забезпечуються житлом, речовим майном, харчуванням та медичними послугами, а по завершенні навчання державою гарантовано стовідсоткове правцевлаштування.

Юнаки та дівчата ще мають нагоду подати документи на вступ до ВВНЗ допоки триває вступна кампанія – для цього необхідно звернутися до військового комісаріату та отримати повну інформацію.

 Прийняття на військову службу за контрактом офіцерів запасу.

Згідно планового завдання прийнято на військову службу за контрактом 9 офіцерів запасу,  1 з яких жінка. Завдання виконане на 113%. (?)

Дані офіцери були призвані для проходження військової служби у бойових військових частинах (7), навчальних центрах та військових шпиталях (2).

Щодо 5 офіцерів запасу подані документи на розгляд до оперативних командувань та кадрового центру ЗСУ.

На 7 офіцерів запасу оформлено документи в районних військових комісаріатах.

Прийняття на військову службу офіцерів за призовом.

На військову службу за призовом осіб офіцерського складу можуть бути призвані особи віком до 43 років, які закінчили військові кафедри, мають вищу освіту і яким присвоєне первинне офіцерське звання.

Військовими комісаріатами Чернівецької області проводяться  заходи  щодо відбору кандидатів з числа офіцерів запасу за призовом. Наразі з 2017 року станом на 4 червня 2019 року на військову службу призвано 55 офіцерів.

В поточному році призвано більше 10 чоловік, серед яких 3 жінки. 2 червня вони вибули до  Національної академії сухопутних військ (м. Львів) та Військової академії (м. Одеса) вони щоб пройти підготовку, відновити військові навички та знання відповідно військово-облікової спеціальності. Після цього офіцери приступлять до виконання обов’язків на визначених посадах в різних віськових частинах ЗСУ.

Варто зауважити, що під час проходження військової служби за призовом, протягом 18 місяців, офіцери запасу користуютсья правами, пільгами та всіма видами забезпечення, передбаченими для осіб офіцерського складу, які проходять військову службу за контрактом. Основна відмінність їх служби від служби кадрових військовослужбовців полягає в тому, що незалежно від того, в якій військовій частині вони проходитимуть службу, в тому числі і бойовій, не направлятимуться в зону проведення ООС.

Виконання заходів територіальної оборони.

На протязі першого кварталу поточного року військовими комісаріатами проведено низку заходів з підготовки військовозобов’язаних частин та підрозділів територіальної оборони, які формуються на території Чернівецької області:

– щомісячні заняття з організаційним ядром частин та підрозділів територіальної оборони, під час яких під керівництвом штатних командирів та офіцерів військових комісаріатів військовозобов’язані, підвищують свої знання з основних предметів навчання: тактичної та тактико-спеціальної, вогневої, інженерної, військово-медичної, розвідувальної  підготовки.

Від початку року двічі відбулися заходи Єдиного всеукраїнського стрілецького дня, під час яких резервісти вдосконалили навички користування стрілецькою зброєю, наданню першої медичної допомоги, орієнтуванню на місцевості, командним діям у складі підрозділу веденню розвідки тощо.

Протягом 2019 року заплановано ряд заходів, спрямованих на підвищення рівня польового вишколу особового складу та покращення системи територіальної оборони області в цілому.

В кінці липня на полігоні Прибан відбудуться тижневі навчальні збори з резервістами підрозділів територіальної оборони області під керівництвом командира бригади ТрО, в яких візьмуть участь понад 150 офіцерів резерву.

На час навчальних зборів за резервістами зберігається посада та заробітна плата за місцем постійної роботи, передбачено повне речове та продовольче забезпечення, медичне забезпечення, а також грошові виплати.

Спостерігається позитивна тенденція серед мешканців області щодо укладання контрактів в резерві для проходження служби в підрозділах територіальної оборони. Буковинці, які укладають контракт з місцевою бригадою територіальної оборони, в разі проведення мобілізації, будуть виконувати обов’язки по захисту свого краю у складі саме свого підрозділу, а не направлятимуться в інші військові частини.

 

Чернівецьким ОВК протягом 2019 року проводиться призов резервістів ОР-1 та ОР-2

 на навчальні збори

         В особливий період до військового оперативного резерву в обов’язковому порядку зараховуються військовослужбовці, які звільнені з військової служби за призовом під час мобілізації, строкової служби, військової служби за контрактом, які за своїми професійно-психологічними характеристиками придатні до служби у військовому резерві. Це дозволяє не допустити втрати для Збройних Сил підготовлених військовослужбовців, які звільняються з військової служби і брали безпосередню участь у бойових діях, зберегти накопичений бойовий потенціал підрозділів, після їх звільнення.

Основною метою проведення навчальних зборів є:

забезпечення спроможності резервістів виконувати завдання за призначенням на посадах;

підготовка і накопичення військовонавчених ресурсів, необхідних для укомплектування військових частин в мирний та воєнний час.

Основними завданнями Підготовки є:

підтримання фахової підготовки резервістів;

підтримання готовності резервістів до дій у складі підрозділу за різних умов обстановки;

підтримання психологічної стійкості резервістів до виконання завдань у стресових ситуаціях.

 Резервісту гарантується:

  • збереження місця роботи, а також займаної посади та середньої заробітної плати на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування і форм власності;
  • державне страхування під час виконання обов’язків служби у військовому резерві;
  • у разі укладання контракту на проходження служби в резерві з командиром обраної їм військової частини, у випадку оголошення мобілізації, призов саме до цієї військової частини.

Резервіст забезпечується безкоштовно:

  • військовою формою одягу з передбаченими для військовослужбовців знаками розрізнення, що свідчать про їх належність до резервістів;
  • харчуванням та проживанням у військових частинах під час виконання обов’язків служби у військовому резерві;
  • медичним обслуговуванням у закладах охорони здоров’я Міністерства оборони України під час виконання обов’язків служби у військовому резерві.

Резервісту виплачується:

  • грошова виплата за той час, що він перебував у військовій частині під час зборів, (одразу по їх закінченню) – в сумі від 2 400 до 3 200 грн за
    30 діб зборів (в залежності від військового звання);
  • добові за той час, що він перебував у військовій частині під час зборів, (одразу по їх закінченню) – в сумі від 540 до 900 грн за 30 діб зборів (в залежності від військового звання);
  • грошове забезпечення безробітним за той час, що він перебував у військовій частині під час зборів, (одразу по їх закінченню) – в сумі 1600 грн за 30 діб зборів;
  • одноразове грошове заохочення резервістам, які виконали програму підготовки, не мали порушень, (виплачується військовою частиною в наступному році на карткові рахунки) – в сумі від 1 600 до 3 100 грн
    (в залежності від військового звання).

Резервісту компенсується:

  • середньомісячна заробітна плата за той час, що він перебував у військовій частині під час виконання ним обов’язків служби у військовому резерві (не менше 3 200 грн за місяць);
  • вартість проїзду до військової частини та в зворотному напрямку (якщо він переміщується за власний кошт).

Резервіст має можливість:

  • отримати відстрочку від призову на строкову військову службу (для громадян призовного віку);
  • звільнитися від призову на строкову військову службу після виконання обов’язків служби у військовому резерві протягом двох контрактів;
  • просуватися по службі;
  • отримувати чергові військові звання;
  • підвищувати кваліфікацію, отримати нову військово-облікову спеціальність.

 

 

 

 

peredplata