Обмін завершено. З полону бойовиків повернулися 76 українців

У рамках обміну утримуваними особами, який відбувся 29 грудня, бойовики “ЛНР” і “ДНР” звільнили 76 українців. Про це повідомили в Офісі президента.

“Взаємне звільнення утримуваних осіб завершилося. 76 наших – у безпеці на підконтрольній Україні території. Подробиці пізніше”, – йдеться в повідомленні на телеграм-каналі.

У Майорську Донецької області стартував процес взаємного звільнення утримуваних осіб. Про це повідомила омбудсмен Людмила Денісова в фейсбук, інформує Цензор.НЕТ.

За попередніми даними, 80 українців мають бути звільнені сьогодні під час обміну між Україною і Росією.

Вона зазначила, що кількість звільнених може змінюватися.

Денісова повідомила, що до місця, де проводиться обмін, з ОРДЛО вже прибули три автобуси з громадянами України. Незабаром має розпочатися процес верифікації. Серед учасників обміну і п”ятеро екс-беркутівців, котрі розстрілювали Майдан.

22 особи відмовилися переходити на територію ОРДЛО в рамках обміну.

Джерело: співрозмовник УП, наближений до обміну. Пряма мова: “22 людини відмовилися переходити до сепарів”.

Деталі: Співрозмовник не назвав точну кількість осіб, яких передадуть обидві сторони, зазначивши, що процес обміну продовжується.

Що передувало: У неділю на КПВВ “Майорське” проходить обмін утримуваними особами між Україною і ОРДЛО.

За інформацією Офісу президента, Україні передали перших 25 осіб. Омбудсмен Людмила Денісова повідомила, що серед них 4 військових, які довгий час були в полоні.

Сьогодні замість нагідників, убивць звичайних українців, яких уже звільнили і тих, які чекають обміну, ми повернемо живими наших нормальних громадян, військових.

Про це на своїй сторінці в фейсбуці написав ексзаступник голови Нацполіції України, ректор Одеського університету внутрішніх справ В’ячеслав Аброськін, передає Цензор.НЕТ.

“Звертається моїх друзів, військових, поліцейських, журналістів, щодо мого ставлення до звільнення дійсних вбивць та терористів для обміну.

Моя позиція проста. В 2011 році заради звільнення старшини ізраїльської армії Гілада Шаліта після перебування в полоні протягом п’яти років поміняли на 1027 терористів. Країна Ізраіль забрала свого військовослужбовця, продемонструвавши всьому світу, що для неї звичайний старшина.

Протягом останніх пяти років ми, Національна поліція України, Служба Безпеки України, Збройні сили України та особисто я з 2014 року, займалися організацією цієї роботи – виявляли та затримували терористів й їхніх помічників. Повністю підтримую керівництво нашої країни, що заради наших живих військовослужбовців, патріотів нашої країни ми маємо йти на цей обмін”, – написав він.

“Вірте! Прийде час й всі, хто вбивав, катував, обов’язково понесуть відповідальність, а сьогодні замість всіх цих негідників, вбивць звичайних українців, яких вже звільнили й вони чекають на обмін, ми повернемо живими! наших нормальних громадян, військових.

Зараз в полоні є й мої друзі, з ким ми разом стояли в Маріуполі у 2014 році, ті, хто виконавув спецзавдання, а їх в списку на обмін заради звільнення нема. Й мовчить офіційна Росія, й мовчать терористи.

Але ми руки не опускаємо й потрібно боротися надалі за кожного нашого громадянина”, – підсумував Аброськін.

В рамках обміну Україні повернули перших військових, що перебували тривалий час у полоні.
Джерело: омбудсмен Людмила Денісова в Facebook, Офіс президента

ФОТО ОФІСУ ПРЕЗИДЕНТА
Пряма мова: “Перших громадян України – звільнено! Зокрема, звільнено четверо військових, що перебували тривалий час у полоні на тимчасово окупованій частині Донбасу – Сергія Іванчука, Юрія Явтушка, Іван Дєєва, Романа Фурсова!”
Деталі: За словами Денісової, всі вони перебувають у безпеці на підконтрольній уряду України території.
Водночас, за інформацією Офісу президента, Україні передали перших 25 осіб.
“Перші 25 звільнених українців скоро будуть вдома”, – йдеться в повідомленні.
Що передувало: У неділю на КПВВ “Майорське” проходить обмін утримуваними особами між Україною і ОРДЛО.

Україні вже було передано першу групу утримуваних.

П’ятеро ексберкутівців, обвинувачених у вбивстві 48 і пораненні 80 людей на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року, приїхали на КПВВ Майорське на Донеччину для участі в обміні утримуваними особами.

Джерело: адвокат Ігор Варфоломєєв у коментарі Громадському

Пряма мова: “Вони сидять в автобусі зараз, на обміні”.

Що передувало: Апеляційний суд Києва у суботу ввечері змінив запобіжний захід на особисте зобов’язання п’яти обвинуваченим у розстрілах на Майдані ексберкутівцям, які перебувають у списках на обмін.

Олег Янішевський, Сергій Зінченко та Павло Аброськін до цього перебували під вартою, а Сергій Тамтура й Олександр Маринченко – під нічним та цілодобовим домашнім арештом.

Після цього група активістів заблокувала виїзди з Лук’янівського СІЗО, щоб не дозволити вивезти трьох ексберкутівців для участі в обміні. Станом на ранок неділі вони залишалися біля СІЗО, не маючи інформації, чи вивезли колишніх беркутівців.

Бойовики “ЛНР” під час обміну полоненими передали українській стороні 25 утримуваних українців. Хто вони?

Процес їхньої верифікації тривав у наметі неподалік КПВВ “Майорське”. Під час трансляції так звана “омбудсмен” “ЛНР” Ольга Кобцева зачитала список із 25 осіб, яких передають українській стороні інформує ТСН. Повний список має такий вигляд:

Едуард Алоян – займався пасажирськими перевезеннями через лінію розмежування. Бойовики затримали його, звинуватили у співпраці з СБУ та засудили улітку 2019 року до 12 років ув’язнення.
Вікторія Вороніна – інформації про неї небагато. Відомо, що її також засудили до 12 років ув’язнення за начебто співпрацю з СБУ.
Тетяна Горбуліч – її затримали на початку 2018 року. Бойовики назвали її агентом СБУ на позивний “Таміла”.
Володимир Данильченко – увійшов до цілої групи так званих “українських диверсантів”. Їх звинувачували в організації терактів на окупованій Луганщині, а також вбивстві “начальника управління Народної міліції “ЛНР” Олега Анащенка. Уся група отримала від 11 до 20 років ув’язнення.
Олександр Данильченко – увійшов до цілої групи так званих “українських диверсантів”. Їх звинувачували в організації терактів на окупованій Луганщині, а також вбивстві “начальника управління Народної міліції “ЛНР” Олега Анащенка. Уся група отримала від 11 до 20 років ув’язнення.
Юрій Євтушок – український військовий, який потрапив у полон наприкінці травня 2018 року за незрозумілих обставин разом із напарником Яковом Веремейчиком. Вони вдвох стали героями російської пропаганди, їх водили окупованим Луганськом та показували “квітуче” життя у молодій “республіці”, а самі військові розповідали на спеціальній пресконференції, що на окупованому Донбасі немає російських військових і закликали бійців ЗСУ “скласти зброю”. Веремейчика бойовики віддали куму Путіна Віктора Медведчука влітку цього року.
Іван Дєєв – розвідник 8-го полку спецпризначення, сержант. У полон так званої “ЛНР” потрапив в лютому 2017 року.
Валентина Єременко – інформації немає.
Сергій Іванчук – майор ЗСУ, також розвідник 8-го полку спецпризначення. У полон так званої “ЛНР” потрапив в лютому 2017 року разом із Дєєвим.
Роман Коркішко – займався пасажирськими перевезеннями через лінію розмежування. Бойовики затримали його, звинуватили у співпраці з СБУ та засудили улітку 2019 року до 12 років ув’язнення.
Іван Катишев – увійшов до цілої групи так званих “українських диверсантів”. Їх звинувачували в організації терактів на окупованій Луганщині, а також вбивстві “начальника управління Народної міліції “ЛНР” Олега Анащенка. Уся група отримала від 11 до 20 років ув’язнення.
Анастасія Мухіна – 70-річна жителька окупованого Луганська. Її затримали у лютому 2018 року, коли вона наклеїла на сусідньому будинку листівку “Донбас, вставай! Росія тебе зрадила! Обирайте майбутнє, обирайте Україну!”.
Денис Олійник – займався пасажирськими перевезеннями через лінію розмежування. Бойовики затримали його, звинуватили у співпраці з СБУ та засудили улітку 2019 року до 12 років ув’язнення.
Олександр Пауков – інформації немає.
Денис Сігацький – інформації немає.
Валерій Семенов – житель окупованого Слов’яносербського району. Був затриманий бойовиками, звинувачений у “шпигунстві” на користь України та засуджений весною 2019 року до 13 років ув’язнення.
Анатолій Семеренко – був затриманий у серпні 2016 року. Семеренко на початку війни проходив “службу” у бойовиків. За їхніми даними, через деякий час він її закінчив, виїхав на підконтрольну Україні територію, де був завербований, і вирішив знову піти в “Народну міліцію “ЛНР”, аби передавати дані СБУ.
Олена Сорокіна – жителька окупованого Первомайська. Була власницею місцевого зоомагазину та не приховувала своєї проукраїнської позиції. Зникла восени 2018 року. У чому саме її звинувачували бойовики – невідомо.
Валерій Тарасюк – житель окупованого Антрациту. Його звинуватили у шпигунстві та засудили взимку 2019 року до 13 років позбавлення волі. Він також займався пасажирськими перевезеннями через лінію розмежування.
Роман Фурсов – військовослужбовець 58-мої бригади, у полон потрапив у листопаді 2017 року. Одразу бойовики виклали відео, як вони знайшли пораненого Романа в холодному засніженому окопі. Історія ця не дуже приємна для військових, адже Роман був у групі бійців, які самі, без командування, спланували операцію, але вона провалилася. Це було на Луганщині, поблизу Жолобка.
Андрій Яровий – консультант ініціативи щодо захисту прав ВІЛ-інфікованих. Його затримали в серпні 2018 року під час заїзду на окуповані території за провезення препарату для особистого споживання.
Іванов – інформації немає.
Юрій Кучин – інформації немає.
Завадський – інформації немає.
Ульянов – інформації немає.

peredplata