РФ готує “Майнільський інцидент” на Сході України?

Дуже схоже, що РФ готує “Майнільський інцидент” на Сході України (радянська провокація, що була використана СРСР, як формальний привід для початку радянсько-фінської війни 1939 року).

Нагадаємо технологію (Зауважу, що в подібній ситуації дуже важко відрізнити політичний шантаж від підготовки до справжнього наступу).

1. 26 листопада 1939 на першій сторінці газети “Правда” з’явилась стаття “Шут гороховый на посту премьера”, що стала сигналом до початку антифінської пропагандистської кампанії.

2. У цей же день, за донесенням у Москву командувача військами Ленінградського військового округу командарма II рангу К.П. Мерецкова штаб округу отримав термінове повідомлення про обстріл фінською артилерією підрозділу Червоної армії, дислокованого північніше селища Майніла.

За офіційним повідомленням уряду СРСР 26 листопада 1939 року о 15:45 фінська артилерія в районі Майніли випустила сім снарядів по позиціях 68-го стрілецького полку на радянській території. Загинуло три червоноармійці і один молодший командир. У той же день наркомат закордонних справ СРСР звернувся з нотою протесту до уряду Фінляндії і зажадав відводу фінських військ від кордону на 20-25 км.

3. Для розслідування обставин інциденту виїхав начальник оперативного відділу штабу округу полковник Тихомиров П.Г.

Результати розслідування, як і прізвища загиблих, в СРСР не публікувалися.

4. Фінський уряд заперечив факт обстрілу радянської території і запропонував спільно провести розслідування інциденту відповідно до Конвенції про прикордонних комісарів від 24 вересня 1928 року,…

…а також заявив про готовність “приступити до переговорів з питання про взаємне відведення військ на певну відстань від кордону”.

5. 28 листопада уряд СРСР кваліфікував ноту уряду Фінляндії як неприйнятну, фактично відмовився від спільного розслідування інциденту й заявив, що “вважає себе вільним від зобов’язань, взятих на себе відповідно до пакту про ненапад” між Фінляндією і СРСР.

6. 29 листопада 1939 року посланнику Фінляндії в Москві була вручена нота про розрив дипломатичних відносин з Фінляндією. Голова Раднаркому (уряду) СРСР Вячеслав Молотов по московському радіо заявив: “ворожа по відношенню до нашої країни політика нинішнього уряду Фінляндії примушує нас вжити негайних заходів для забезпечення зовнішньої державної безпеки”. У тому ж виступі, не згадуючи про Майнільський інцідент, В. Молотов повідомив про “артилерійський обстріл наших військових частин під Ленінградом, що привів до тяжких жертв у червоноармійських частинах”. Увечері 29 листопада політичні й господарські представники СРСР були відкликані із Хельсінкі.

7. 29 листопада фінський уряд направив ноту у якій погоджувався відвести свої війська “на таку відстань від Ленінграду, за якої не можна було би говорити, що вони загрожують безпеці цього міста” .

На цю ноту уряд Фінляндії не отримав відповіді, за винятком усного зауваження, що “вже занадто пізно”.

8. 30 листопада о 8 годині ранку війська Ленінградського фронту отримали наказ перейти кордон з Фінляндією.

А після війни, 17 квітня 1940 року, за 5 днів після підписання мирного договору між СРСР і Фінляндією, Йосип Сталін на нараді, присвяченій підсумкам війни із Фінляндією, розкрив причини, необхідність цієї війни, та її вчасність, з точки зору уряду СРСР:

“Нельзя ли было обойтись без войны? Мне кажется, что нельзя было. Невозможно было обойтись без войны. Война была необходима, так как мирные переговоры с Финляндией не дали результатов…”

https://censor.net/ua/blogs/3256912/rf_gotu_mayinlskiyi_ntsident_na_shod_ukrani

“Глава Пентагону Ллойд Остін висловив занепокоєння останніми діями Російської Федерації та передав Міністру оборони України запевнення у готовності підтримувати Україну в умовах триваючої агресії Росії на Донбасі та в Криму. Міністр оборони США наголосив, що у разі ескалації російської агресії Сполучені Штати не залишать Україну наодинці і не допустять реалізації агресивних устремлінь Російської Федерації щодо України”.

peredplata